Acces rapid

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE UN PROIECT DE CASĂ INTELIGENTĂ

Cum transformi orice locuință într-un smart home, pas cu pas.

casa-inteligenta

Până nu demult, o casă inteligentă părea a fi un proiect colosal, ca investiție de bani și timp. Din fericire, casa smart nu mai este de domeniul SF-ului și nu le mai este rezervată doar marilor companii sau celor cu bugete nelimitate. Noi, echipa Somfy, facem din confort misiunea noastră de mai bine de 50 de ani și știm că automatizarea locuinței e nu doar foarte posibilă, ci următorul pas firesc pentru proprietarii de case și apartamente, deopotrivă.

Industria s-a dezvoltat și s-a adaptat la interesul crescut al consumatorilor, iar aparatura electronică necesară într-o locuință tehnologizată este tot mai performantă și ușor de instalat. Prin urmare, prețurile sunt, la rândul lor, mult mai accesibile! Procesul de a transforma o casă obișnuită într-una smart devine, astfel, unul realist de realizat. 

În condițiile în care studiile arată că petrecem, ~90% din timp în interior, fie la birou sau acasă, de calitatea condițiilor în care trăim și muncim depinde calitatea vieții noastre. Deci, dacă vrei să-ți faci experiențele zilnice mai plăcute, citește mai departe și vei afla:

  • Ce este o casă inteligentă și ce poate înseamnă ea de fapt în termeni de realizare
  • Exact ce sisteme poți să încorporezi într-o casă smart
  • Ce avantaje fac să merite această investiție
  • Cum poate arăta viața ta într-o casă smart, împreună cu exemple de scenarii și activități pe care le poți configura într-un sistem
  • Și nu în ultimul rând, cum începi un astfel de proiect, de la concept până la achiziția echipamentelor necesare

La final vei ști exact ce tip de smart home ți se potrivește și de unde să începi, în funcție de amploarea proiectului și de bugetul tău, iar noi, Somfy, îți suntem alături la fiecare pas.

 

Ce este o casă inteligentă, de fapt

O casă smart nu diferă prea mult de un telefon smart. Ambele funcționează pe baza inteligenței artificiale și a rețelei supranumite Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT), așadar înțeleg ce vrem și înmagazinează toate informațiile primite, pentru a oferi o experiență de utilizare optimă. 

Cu telefonul ne-am obișnuit atât de mult și de repede, încât existența ni s-ar complica simțitor dacă ar trebui să revenim la un telefon clasic, fie și pentru o singură zi. Și atunci, de ce să nu-ți îmbunătățești locuința (și viața), transformând-o într-una inteligentă, când tehnologia e disponibilă și chiar accesibilă?   

Deci un smart home sau o casă inteligentă este, în esență, o rețea de echipamente electronice conectate și controlate printr-o unitate de comandă sau un device inteligent, prin Wi-Fi. Din respectivul centru de control, aceste dispozitive pot fi activate cu ușurință, chiar și de la distanță. 

De exemplu, printr-un simplu click, poți să deschizi draperiile sau să reglezi temperatura dintr-o anumită încăpere, încă dinainte de a intra în casă. 

Mai mult, dat fiind că aceste devices nu mai depind de factorul uman pentru a se pune în funcțiune, poți chiar să le programezi să întreprindă anumite seturi de acțiuni, în mod autonom. Cum ar fi să setezi ca rulourile de la geam să se deschidă la aceeași oră atunci când pleci în concediu sau să-și schimbe singure unghiul în funcție de lumina de afară, pentru a-ți proteja mobilierul. 

O casă inteligentă este făcută să reacționeze și să răspundă prompt cerințelor tale sau ale familiei tale. Bineînțeles, cerințele se schimbă de la zi la zi și de la persoană la persoană. Sistemele bazate pe inteligența artificială procesează toate aceste informații și acoperă nevoile fiecărui locatar, prin acțiuni individuale sau scenarii prestabilite. În plus, acestea pot să meargă chiar mai departe și să facă noi recomandări pe baza comportamentelor anterioare ale userilor.  

Cum îți transformi casa într-o casă smart?

Când cei mai bogați oameni din lume se întreceau în a avea cea mai impresionantă proprietate de acest fel, cu toate opțiunile incluse, automatizarea era sinonimă cu luxul și opulența. Orice altceva părea insuficient. Spre exemplu, Bill Gates a investit peste 100 de milioane de dolari într-un smart home a cărui construcție și continuă perfecționare a durat nu mai puțin de 17 ani!

Din fericire, pentru cei cu picioarele pe pământ, automatizarea unui cămin se poate face treptat, pornind chiar și de la un simplu bec inteligent. 

Nu trebuie să știi de pe acum toate detaliile și să-ți renovezi spațiul locuit de la 0. E suficient să te gândești ce tip de confort primează pentru tine și să începi modificările de acolo. 

Primul pas pentru a-ți transforma casa într-un smart home este să alegi sistemele potrivite pentru nevoile tale

De exemplu:

  • Vrei să ai mai mult control asupra temperaturii sau a luminozității din casă și să faci economie de energie? Investește într-un sistem de iluminat sau într-unul de control climatic. 
  • Te preocupă mai degrabă siguranța și vrei să știi că totul va fi bine, indiferent cât de mult ești plecat de acasă? Un sistem automat de acces și securitate ar fi un bun punct de pornire. 
  • Sau vrei să faci orele petrecute acasă cât mai distractive pentru tine și cei dragi? Soluțiile automatizate de entertainment ți s-ar potrivi ca o mănușă. 

Acestea sunt funcționalitățile cele mai des întâlnite într-o casă inteligentă și reprezintă un bun punct de pornire pentru orice proiect. 

Iată tot ce trebuie să știi despre ele, în detaliu:

A.  Sistemele de control climatic

Știi senzația pe care o ai în zilele geroase de iarnă, când vii de afară și intri într-o încăpere încălzită așa cum trebuie? Sentimentul e neprețuit, iar un termostat inteligent poate face asta pentru tine

Dispozitivul reglează temperatura exact așa cum îți place, ca în fiecare zi să te întorci la un cămin primitor, în care să-ți fie drag să-ți petreci timpul. De asemenea, având control deplin asupra temperaturii, chiar și de la distanță, elimini consumul inutil de energie electrică.

Descoperă mai multe informații despre termostatele inteligente.

B. Echipamentele motorizate pentru ferestre

Sistemul de control climatic este și mai eficient atunci când se îmbină cu echipamente de umbrire motorizate pentru ferestre și cu aportul Mamei Natură. Într-o astfel de casă smart - cum este cea proiectată de Somfy - jaluzelele și perdelele pot fi programate pentru a se deschide în diferite unghiuri, în diferite momente ale zilei sau anului.

Iarna, jaluzelele deschise lasă lumina naturală să pătrundă și să încălzească spațiul, iar vara se pot închide automat, pentru a păstra locuința cât mai răcoroasă. Practic, inovația specifică unui smart home este susținută de un principiu cât de poate de natural, în folosul mediului și al utilizatorului, deopotrivă. 

 

Descoperă mai multe informații despre rulourile motorizate, obloanele electrice și jaluzelele smart.

C.  Sisteme de iluminat

Lustra din living devine o pacoste, dacă ai uitat-o aprinsă și te-ai întins deja în pat după o zi epuizantă. 

Multe bătălii s-au dat la ceas de seară pentru un motiv atât de mărunt, care are o soluție atât de simplă. Într-o casă inteligentă, senzorii montați pornesc și opresc luminile în mod automat, de fiecare dată când persoanele intră sau ies din încăpere. În plus, și corpurile de iluminat pot fi controlate de la distanță, printr-un simplu app sau prin comenzi vocale. De asemenea, ele pot fi programate să funcționeze după un anumit orar.

Philips și Somfy sunt parteneri pentru a oferi utilizatorilor o nouă perspectivă asupra automatizării soluțiilor de iluminat.

D.  Sisteme de acces motorizate și securizate

Un sistem de acest fel îți permite să te miști în voie când vii și pleci din casă ori atunci când ai musafiri, fără compromisuri la capitolul siguranță. 

Ușile sau porțile de garaj pot fi complet motorizate și acționate prin smartphone, comandă vocală sau telecomandă, dar și prin geolocație. Astfel că nu mai e nevoie să cobori din mașină ca să deschizi garajul sau să mergi la ușă pentru a le permite accesul celor care sunt „de-ai casei”. Descoperă mai multe informații despre porțile motorizate în cadrul ofertei Somfy.

Iar ca să verifici cine sună la ușă, e bine să instalezi unul sau mai multe videointerfoane. Așa cum îți iei libertatea de a nu răspunde oricărui apel telefonic, datorită videointerfonului poți să fii selectiv cu cei pe care îi primești - sau nu - în casă. În plus, prin același dispozitiv cu cameră integrată poți să verifici cu ușurință perimetrul curții, închiderea sau deschiderea obloanelor, dar și a porții sau a ușii de garaj. Te vei simți mult mai în siguranță având această opțiune suplimentară de control. Descoperă mai multe informații despre videointerfoane în cadrul ofertei Somfy.

E.  Funcții de entertainment

Dacă tehnologia smart home este una dintre cele mai importante tendințe de pe piața imobiliară, sectorul de smart entertainment este copleșit de abundența de opțiuni. 

Există o concurență acerbă pentru a produce noi și noi echipamente electronice care să împingă inovația la un nou nivel. De la boxe la console smart, până la funcții de monitorizare a piscinei, de exemplu, aceste dispozitive transformă o simplă locuință într-un veritabil acasă. Un loc unde să vii cu bucurie, să te distrezi cu prietenii invitați la cină sau să te relaxezi după o zi petrecută în jungla urbană.

Activarea sistemelor este la fel de simplă ca o joacă de copii

După cum știi deja, fie că vorbim despre acțiuni distincte sau despre întregi scenarii, toate acestea pot fi activate în modalități diferite, de la zi la zi. 

În funcție de preferințele tale sau de locul și momentul în care te afli, fiecare rotiță a mecanismului poate fi activată prin:

  • Aplicații instalate pe telefonul mobil
  • Comenzi vocale    
  • Telecomenzi și întrerupătoare   
  • Automat, prin programare și presetare

Casa inteligentă are avantaje de oferit pentru fiecare

E evident că posibilitățile și beneficiile asociate cu o astfel de casă sunt multiple. Într-un mediu special conceput pentru a corespunde gusturilor și nevoilor locatarilor săi, fiecare dintre aceștia va găsi o utilitate reală. 

  • Un smart home îți oferă libertate de mișcare și liniște mentală, când știi că acasă totul e sub control. Casa va părea mereu locuită, datorită acțiunilor motorizate și repetitive, programate sau declanșate de la distanță. Chiar și atunci când ești prins în proiecte solicitante la lucru sau te bronzezi pe plaje exotice, la mii de kilometri distanță. 
  • Timpul petrecut acasă devine și el mai plăcut, pentru cei de toate vârstele, atunci când există nenumărate opțiuni de relaxare și petrecere a timpului liber. Indiferent de context sau de sezon, aparatura high tech de acasă îți va face serile sau zilele de weekend mult mai distractive.
  • Categoriile vulnerabile sunt cu atât mai protejate într-un spațiu smart. Copiii sunt monitorizați mai ușor de către părinți, prin sistemele de securitate dedicate. Persoanele în vârstă sau cele cu anumite dizabilități își pot desfășura activitățile zilnice cu o mai mare autonomie. Le ajută dispozitivele motorizate și automatizate, ce pot fi controlate în multiple modalități.

Cum poate arăta viața într-o casă smart? Exemple de scenarii și activități configurabile în sistem 

O casă inteligentă îi oferă o experiență aparte fiecărui proprietar, în funcție de stilul de viață și așteptările acestuia. De aceea, utilizatorii vor folosi aceleași funcționalități disponibile în moduri diferite. Asta pentru că nu este vorba atât despre aparatură, cât despre utilitatea ei în acțiunile și scenariile imaginate de fiecare. 

Iată câteva modalități prin care sistemul poate fi automatizat și valorificat, chiar și de către cei mai pretențioși clienți:

1.       Fiecare dispozitiv răspunde prin acțiuni individuale

Fiecare element dintr-o rețea bine pusă la punct își are rolul lui. Creat pentru a oferi soluții - aici și acum - echipamentul smart va oferi rapid cea mai bună soluție pentru solicitarea primită. 

Ca în filmele cu Aladdin, e nevoie doar să ceri și dorința ți se va îndeplini. Câtă vreme menții cererile în limitele posibilităților tehnice, bineînțeles. Comenzi precise precum setarea aerului condiționat, reducerea intensității luminilor, pornirea TV-ului sau deschiderea și blocarea automată a ușilor - toate sunt ușor de îndeplinit, în orice smart home.

2.      Întreg sistemul colaborează pentru livrarea de scenarii prestabilite

Dincolo de cerințele de moment pentru acțiuni individuale, într-o casă inteligentă poți chiar să prestabilești anumite scenarii. Nu de film, ci de viață. Acestea pot fi programate să se deruleze într-un anumit moment al zilei sau pot fi declanșate ulterior, prin comenzi vocale.

Imaginează-ți cum ar fi să beneficiezi de următoarele scenarii:

Scenariul 1: Bun venit!

Acesta ar putea fi configurat pentru a pregăti atmosfera din casă, și activat prin aplicația de pe smartphone, încă dinainte ca tu să intri pe ușă. Cum ar fi ca în fiecare seară să te întâmpine un cămin primitor, călduros, cu luminile aprinse la intensitatea dorită și televizorul pornit la emisiunea care-ți place ție?

Scenariul 2: Să gătim!

Pentru acesta, ai putea să configurezi sistemul ca luminile de la bucătărie să devină mai intense, iar Spotify să pornească automat lista preferată de melodii. Dacă vrei să legi acest set de acțiuni de o comandă vocală, nu trebuie decât să incluzi o anumită formulare în sistem, cum ar fi „E timpul pentru gătit!”, iar scenariul memorat se va derula hands-free, în mod automat.

Scenariul 3: Noapte bună!

În scenariul pentru odihnă, poți să programezi închiderea tuturor jaluzelelor, stingerea luminilor și blocarea ușilor, printr-o comandă vocală precum „Noapte bună, Alexa!”.

Scenariul 4: Bună dimineața!

Pentru acest set de acțiuni, ai putea să programezi deschiderea automată a jaluzelelor motorizate, în același timp cu declanșarea alertei de trezire, pentru a-ți începe ziua odată cu răsăritul soarelui.

Scenariul 5: Party time!

Îți place să organizezi petreceri acasă sau pe terasă, pentru prietenii tăi? Pregătește un scenariu de entertainment, cu seturi de acțiuni adaptate la starea vremii. E o zi superbă? 

Muzica de party va începe să răsune pe terasă, iar LED-urile ecologice din curte se vor aprinde, pentru a ghida musafirii spre locul petrecerii. Dacă, în schimb, e o zi ploioasă, nicio problemă! Scenariul va prevedea un set de activități pentru interior, unde aparatura electronică pentru jocuri sau de cinema home theater smart de-abia așteaptă să fie pusă în funcțiune.

Cum începi un astfel de proiect, de la concept până la achiziția echipamentelor 

 

În România, casa inteligentă este un concept relativ nou, dar interesul pentru o astfel de locuință a crescut aparent peste noapte. Unul dintre cei responsabili este George Buhnici, prezentatorul I Like IT de la PRO TV, care a detaliat public fiecare etapă implicată în construcția casei lui inteligente - #casabuhnici. 

De la fundație până la acoperiș, întreaga proprietate este creată să optimizeze consumul de energie, prin soluții inovatoare ce pot fi controlate cu cea mai mare lejeritate.În cazul acesta, casa a fost proiectată și construită din temelii ca un smart home, cu investiția de rigoare. 

Însă, nu e nevoie de o asemenea desfășurare de forțe pentru a te bucura de beneficiile oferite de o casă inteligentă. Nu trebuie să dispui de resurse financiare sau de timp nelimitate și nici să-ți iei doctoratul în smart homes. 

Doar trebuie să știi ce-ți dorești și să pornești de acolo. Iată ce îți recomandăm:

1. Stabilește-ți prioritățile, în funcție de resursele de care dispui.

 

Poți să împarți proiectul în etape și să instalezi, pe rând, un singur sistem smart home dintre cele menționate mai sus, înainte de a trece la următorul. Sau să automatizezi câte o încăpere pe an, pornind de la camera bebelușului, de exemplu. Oricare ți-ar fi prioritățile, soluții există.

E important să știi că, pentru a-i adăuga unei case o componentă inteligentă, NU e nevoie să distrugi pereți sau piese de mobilier de vreun fel. Dispozitivele se montează ușor, multe sunt wireless și nu strică designul interior existent printr-o multitudine de cabluri. Așadar, nu va fi nevoie să renovezi locuința după configurarea unui sistem smart, deci nu e cazul să te simți presat să le adaugi pe toate deodată. 

Oricât de simplă sau complexă ar fi rețeaua de dispozitive la care te gândești, ea poate fi dezvoltată în timp record sau în timpul tău.

2. Documentează-te despre echipamentul necesar. Pentru un proiect complex, consultă un specialist și cere o ofertă.

 

Sondează piața ca să vezi ce corespunde, în linii mari, planurilor tale. Dacă vrei să vezi cum te împaci cu acest concept de smart home și ce diferență ar putea face în casa ta, un set de elemente esențiale ar fi un bun punct de pornire.

De exemplu, un kit de casă inteligentă de la Somfy este format dintr-o unitate de comandă TaHoma, o priză inteligentă, senzori de mișcare pentru interior, un senzor de fum și o alarmă de interior. Prin unitatea de comandă care le conectează, elementele incluse pot fi controlate de oriunde, dar și programate pentru anumite activități sau scenarii.

Dacă, în schimb, ai în minte un proiect de amploare, nu te lăsa copleșit de sumedenia de gadgeturi disponibile. 

Ca să ai o experiență cât mai plăcută și să nu-ți risipești bugetul pe echipamente inferioare calitativ, apelează la o companie cu experiență pe piața de profil, așa cum este Somfy, care oferă chiar sistemele de motorizare și automatizare pe care ți le dorești și aparatura corespunzătoare. 

3. Ia în calcul sistemul de activare și control pe care-l vei folosi.

Din nou, în funcție de amploarea proiectului tău și de numărul de elemente pe care le vei instala, vei avea nevoie de un anumit tip de „panou de control”. Cu cât sunt mai multe echipamente, cu atât vei avea nevoie de o unitate de comandă mai sofisticată, dar la fel de ușor de utilizat ca un app.

Următoarele opțiuni sunt printre cele mai populare variante pentru gestionarea unui sistem smart home:

a.  Asistenții virtuali, precum Google Home sau Amazon Alexa, sunt populari pentru că fac trecerea de la o casă obișnuită la un început de smart home cât se poate de ușoară. Utilizatorii primesc, pentru un preț redus, o idee despre ce ar trebui să fie o casă inteligentă și un sentiment de autonomie. Însă, de sine stătători, acești asistenți nu au cum să ofere meniul complet.  

b.  O unitate centrală de comandă este nucleul prin care se conectează și controlează toate elementele unui sistem smart din casă. De ce să acționezi fiecare dispozitiv separat, când poți să le ai pe toate la îndemână? De exemplu, TaHoma Switch, este o unitate de comandă creat[ de Somfy, prin care sunt gestionate diferitele sisteme prezente într-o casă inteligentă, de la cel de iluminat la acela de securitate, până la sistemul motorizat pentru ferestre. 

Acestea pot fi asociate atât cu dispozitive de control vocal, precum Google Home, cât și cu interfața IFTTT. Așadar, indiferent de brand, echipamentele inteligente compatibile pot comunica între ele, cu scopul suprem de a-ți oferi experiența completă a unei case smart.

c.  Aplicațiile instalate pe telefon sunt cea mai simplă cale prin care sistemele de automatizare din casă pot fi controlate de la distanță. Unele dintre aceste apps sunt dezvoltate de către producătorii echipamentelor pentru smart home și vin la pachet cu acelea, în momentul achiziției. Dar există o sumedenie de aplicații de sine stătătoare, compatibile cu diverse dispozitive, la care pot fi conectate cu ușurință. 

De exemplu, creatorul iPod-ului a dezvoltat aplicația Nest, care poate regla de la distanță orice termostat compatibil. Alte aplicații îți permit să accesezi camerele video cu senzori din casă sau să-ți hrănești animalul de companie, printr-o comandă transmisă dispozitivului de hrănire. La acest capitol, posibilitățile sunt nenumărate.

d.  IFTTT (If This, Then That) este o platformă care îți permite să conectezi două sau mai multe servicii laolaltă. Aici poți să îmbini scenariile presetate prin diverse servicii smart cu un anumit tip de factor declanșator, pentru a obține o reacție de tip cauză-efect. Mai exact, dacă setezi în platformă o comandă vocală precum „Am revenit!” și o legi de un device programat să difuzeze un anumit tip de muzică, de fiecare dată când ajungi acasă și spui cuvintele magice, muzica perfectă pentru relaxare va porni în difuzoare. 

4. Obține o evaluare de preț pentru casa ta inteligentă. 

Înainte să începi orice proiect complex, e esențial să verifici care sunt tarifele. Doar așa vei ști ce este posibil, dar și la ce să renunți, ca să te încadrezi în buget și să transpui casa smart mult dorită în realitate.

Cere o ofertă de la Somfy și vom fi bucuroși să-ți oferim consultanță, astfel încât să alegi echipamentul cel mai potrivit pentru căminul tău. 

Mai rămâne doar să faci achizițiile necesare și să apelezi la aceeași specialiști, care să se ocupe de tot ce ține de montarea dispozitivelor alese. Astfel, cu puțină răbdare și doar câțiva pași ușor de urmat, orice locuință conectată la o rețea electrică poate fi automatizată, oricând. Trebuie doar să știi ce este prioritar pentru tine, ce sisteme ți-ai dori să incluzi și care este bugetul pe care ești dispus să-l aloci pentru a obține confortul visat.

Te ajutăm să descoperi produsele potrivite pentru proiectul casei tale inteligente

 

Te simți inspirat sau mai informat? Dacă vrei să te asiguri că faci o investiție înțeleaptă cu beneficii pe termen lung, experții Somfy sunt aici pentru a te asista. 

Trimite-ne câteva detalii despre proiectul casei tale și te vom ajuta în selectarea celor mai bune soluții pentru acesta, de la concept la ofertă și până la instalare!

 

 

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu