Acces rapid

5 METODE MODERNE DE ECONOMISIRE A ENERGIEI

care folosesc automatizarea pentru a crește eficiența energetică

Risipa de energie este o realitate a prezentului. Stilul nostru de viață modern, pe cât de confortabil, pe atât de mult se dovedește destul de păgubos cu energia. Așa că nu e de mirare că metodele și ideile de economisire de energie devin o preocupare tot mai prezentă în viața fiecărei persoane responsabile. 

În acest material vom discuta soluții practice și realizabile pentru transformarea casei într-o casă eficientă energetic, care economisește atât resurse, cât și bani.

Printre soluții, automatizarea casei ajută la reducerea risipei de energie electrică cu pana la 30-40% doar prin faptul că te ajută să-ți construiești un acasă personalizat în funcție de obiceiurile și nevoile tale de consum. Ai acces la ce se întâmplă cu casa ta de oriunde, iar pe termen lung, te ajută să economisești energie, resurse, timp (de câte ori te-ai întors din drum ca să verifici dacă ai stins becul?) și, nu în ultimul rând, bani.

Casele inteligente nu mai sunt de domeniul filmelor - ele încep sa fie o opțiune tot mai populară și accesibilă pentru cei care își pun problema economisirii energiei electrice și a resurselor naturale. Noi, la Somfy, ne ocupăm de automatizarea locuințelor din 1969, când am creat primul motor tubular, și putem fi partenerul tău în procesul de automatizare, cu cele mai potrivite soluții de automatizare pentru casa ta. 

Costurile automatizării casei pot părea, în lipsa unei documentări atente, mari, dar pe termen lung sunt de fapt o alternativă economică. Un studiu realizat de cercetătorii din Cehia arată ca 19% din consumul de energie electrică se folosește pentru iluminat. Același studiu ne demonstrează ca folosind metode de iluminat smart, putem sa economisim până la 45% din consum.

Pe lângă asta, Somfy îți oferă consultanță în vederea automatizării casei tale, pentru ca tu să alegi soluțiile de automatizare cele mai potrivite. 

În plus, nu trebuie să suporți integral costurile automatizării, programul de subvenții Casa Eficientă Energetic derulat de AFM fiind un ajutor mai mult decât bine-venit în acest sens. 

În continuare vrem sa îți prezentăm cele mai bune metode pe care le poți implementa astfel încât să ai o casă eficientă energetic, salvând nu doar planeta sau resursele ei, ci și bugetul familiei: 

1. Eficientizarea sistemelor de încălzire și răcire a casei

O opțiune simplă și viabilă pentru a te asigura că ai o casă care e responsabilă cu mediul și în același timp care îți oferă un microclimat optim este cea a controlului climatic

Acesta poate fi realizat prin mai multe modalități într-o casă smart, printre opțiuni numărându-se ecranele exterioare de protecție actionate de senzori solari care le schimbă poziția când soarele este prea puternic. Acestea ajută la reglarea temperaturii din casă astfel încât să fie mereu la un nivel optim și sunt conectate la senzori care le ajută să detecteze fluctuațiile de temperatură, astfel încât să prevină atât risipa de energie, cât și pierderile termice. 

Iarna, sistemele de control climatic inteligent lasă mai multă lumină naturală să pătrundă în locuință, facilitând astfel încălzirea ei în mod economic. 

Vara, controlul climatic automatizat previne risipa de bani și resurse prin faptul că nu lasă căldura de afară să pătrundă în casă, lucru ce reduce nevoia de aer condiționat, și implicit folosirea energiei electrice. În plus, motoarele ecranelor exterioare de protecție sunt alimentate pe bază de energie solară, pentru un plus de economie.

Reglarea automată a temperaturii interioare cu ajutorul termostatelor conectate care analizează consumul de energie din casă, condițiile atmosferice, precum și obiceiurile tale asigură un consum scăzut de energie.

2. Utilizarea echipamentelor care folosesc energie solară

Una dintre cele mai la îndemână modalități de a economisi energia electrică și de a ne construi o casă eco-friendly este, alături de izolarea termică a casei, utilizarea panourilor solare. Acestea produc energie electrică prin folosirea unei resurse regenerabile, și anume căldura soarelui, ajutând casa să devină, într-o anumită proporție, autonomă energetic. 

Pe timp de vară, panourile solare pot acoperi până la 100% din necesarul de apă caldă al unei case. 

În plus, motoarele rulourilor exterioare și sistemelor de umbrire dinamică Somfy funcționează pe baza energiei solare, ajutându-te să scazi costurile generate de risipa de energie.

3. Termostatul pentru monitorizarea și prevenirea risipei de energie electrică

Investiția într-un termostat te va ajuta să ai control atât asupra consumului de  gaz, cât și de energie electrică. Poți opta pentru un termostat de ambient, un un termostat simplu sau unul programabil. 

Ideea că setarea la temperaturi extreme a termostatului ajută la economisirea energiei electrice prin obținerea temperaturii ideale este unul dintre cele mai răspândite mituri. Nu ajută, dar ce ar fi de un real ajutor este setarea lui la o temperatură cu un grad mai mică decât în mod normal atunci când pleci de acasă. 

Un termostat inteligent este printre cele mai eficiente investiții în confortul casei tale, ajutându-te să setezi temperatura și umiditatea la nivele confortabile de oriunde ai fi, prin intermediul aplicației mobile, reducând astfel consumul de curent electric.

Acesta este compatibil cu unitatea TaHoma, este compatibil cu centralele pe gaz, păcură și lemne, centralele cu încălzire în pardoseală, pompele de căldură, sobele pe peleți, poate fi acționat de la distanță, printr-un smartphone sau o tabletă, și are încorporați senzori de temperatură și umiditate. 

4. Umbrirea dinamică a casei și folosirea luminii naturale

O altă cale de a avea o casă prietenoasă cu mediul și eficientă energetic este folosirea umbririi dinamice

Aceasta se realizează prin automatizarea rulourilor, jaluzelelor și perdelelor din casă. Pe lângă ajutorul oferit în dirijarea luminii naturale, fluxul de temperatură se va îmbunătăți și el, diminuând astfel costurile energiei electrice prin reducerea folosirii aparatelor de aer condiționat. 

Umbrirea dinamică a locuinței te va ajuta să maximizezi folosirea luminii naturale, păstrând căldura în interiorul casei pe timp de iarnă și ținând-o la distanță pe timp de vară.

Cu ajutorul Somfy, poți economisi chiar mai mult, alegând dispozitivele de umbrire dinamică acționate de motoarele cu energie solară. Pentru că grija față de mediu este una dintre valorile de bază ale Somfy, motoarele produselor noastre consumă, în stare de stand-by, mai puțin de 0,5 wați.

Pentru o eficiență energetică sporită și un consum de energie cât mai scăzut, poți alege să folosești un sistem motorizat de acționare a rulourilor exterioare sau draperiilor, alimentat de energia solară. În acest fel, atunci când soarele este prea puternic, rulourile casei tale se închid automat, evitând astfel folosirea excesivă a aparatului de aer condiționat. În mod similar, prin monitorizarea intensității luminii, echipamentele de umbrire se vor deschide atunci când luminozitatea scade, iar astfel beneficiezi de lumina naturală fără efectele ei nedorite.

5. Iluminatul și risipa de energie electrică

Așa cum bine știm, nici un alt tip de lumină nu se compară cu cea naturală. 

Cu toate acestea, însă, accesul la lumina naturală este unul limitat, dispozitivele de iluminat suplinind lipsa ei pe timpul nopții sau dimineața devreme. O altă modalitate de a crește eficiența energetică a locuinței este prin înlocuirea sistemului clasic de iluminat cu cel automatizat. Pe lângă faptul că becurile și dispozitivele de iluminat de generație nouă consumă mai puțin, senzorii de mișcare te ajută să nu mai uiți becurile aprinse atunci când pleci de acasă, la fel de bine cum pot fi controlate din aplicații mobile, comandate vocal sau programate pentru anumite intervale orare.

Poți varia și opta pentru corpuri de iluminat mai mici și mai multe, în punctele strategice ale încăperii, în locul unui singur corp de iluminat, variind designul încăperilor. De asemenea, becurile de nouă generație se găsesc în orice forme și dimensiuni, preconcepția conform căreia anumite dispozitive de iluminat, de obicei mai vechi, nu sunt compatibile cu becurile ecologice fiind doar un alt mit. 

De fapt, becurile clasice devin, pe fondul grijii față de mediu și al evoluției sistemelor de iluminat pentru uzul domestic, din ce în ce mai greu de găsit, comparativ cu alternativele lor economice. În același timp, becurile ecologice au avantajul unei durate de viață mai îndelungate, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător, cât și a bugetului familiei.

Pliază consumul de energie pe obiceiurile familiei tale cu ajutorul controlului centralizat Somfy

Locuințele automatizate reprezintă una dintre cele mai eficiente și simple modalități pentru a împiedica risipa de energie pe termen lung. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce să-ți automatizezi casa, răspunsul este unul destul de cuprinzător, și include multe beneficii, pe care sperăm că am reușit să ți le prezentăm aici. 

O casă automatizată te ajută să ai un control mai bun al modului de folosire a resurselor naturale și energiei electrice, ajutându-te să scapi de problema becurilor uitate aprinse. Și, așa cum bine știm, nici o casă nu seamănă cu alta, la fel cum nici o familie nu seamănă cu alta. Automatizarea casei îți oferă accesul la toate sistemele din locuința ta interconectate prin IoT (Internet of Things) și astfel, poți să pliezi consumul de energie pe nevoile și obiceiurile familiei tale.

Reduceți risipa de energie electrică și de resurse naturale. Contactează-ne astăzi și te vom ajuta să alegi dintre produsele Somfy cele mai potrivite soluții de automatizare a locuinței tale, pentru o casă confortabilă și, mai ales, economică.

 



 


 

 

 

 

 

 

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu