Acces rapid

CELE MAI EFICIENTE SISTEME DE ÎNCĂLZIRE A CASEI MODERNE

Modalitățile de încălzire a locuinței se împart în două mari categorii (convenționale și ecologice), iar scopul acestui articol este să îți prezinte cum poți să te bucuri pe deplin de ele acasă.

Încă din perioada în care sobele erau singurele soluții  de încălzire a locuinței, preocuparea pentru o încălzire eficientă a casei a fost una de bază, indiferent de tipul de combustibil folosit. 

O motivație importantă a grijii pentru găsirea celei mai bune soluții de încălzire a locuinței a fost menajarea bugetului familiei, întotdeauna afectat de venirea sezonului rece. Descoperirea unor tehnologii care să reducă nu doar costurile financiare, ci și costurile care țin de mediu și gestionarea rezervelor de combustibili necesare pentru un confort termic sporit a crescut și ea. 

Cu o experiență de peste 50 de ani în domeniul automatizarilor locuinței, noi, cei de la Somfy, ne-am extins domeniul de expertiza prin parteneriate de colaborate cu nume majore din segmentul incalzirii. Astfel, incepand din 2018, am adus soluții și consultanță în materie de automatizare a sistemelor de încălzire în casele a milioane de clienți. 

Atunci când alegem sistemul de încălzire al locuinței trebuie să fim atenți la câteva criterii, cum ar fi zona geografică unde avem casa, suprafața locuinței, tipul de locuință, izolarea termică, nivelul de zgomot, sistemele de control, protecție și diagnoză, senzori și programare, dar și costurile montării și de mentenanță a echipamentului de încălzire, sau costurile ulterioare. 

Astfel, o documentare atentă este mai mult decât necesară atunci când decidem să schimbăm sistemul de încălzire al locuinței, pentru a evita alegerile nepotrivite. 

Modalitățile de încălzire a locuinței se împart în două mari categorii (convenționale și ecologice), iar scopul acestui articol este să îți prezinte cum poți să te bucuri pe deplin de ele la tine acasă.

Soluții  de încălzire convenționale și cum le poți eficientiza

Sistemele de încălzire convenționale sunt încă în topul preferințelor atunci când vine vorba despre încălzirea eficientă a locuinței. Majoritatea romanilor se bazează pe aceste soluții cand vine vorba de încălzirea locuinței, fie ea casă pe pământ sau apartament într-un complex rezidențial. Acestea presupun, de cele mai multe ori, un sistem centralizat de încălzire, compus dintr-o unitate care încălzește apa care este apoi distribuită prin calorifere. 

Cel mai mare avantaj al acestor tipuri de încălzire îl reprezintă distribuirea uniformă a căldurii în întreaga locuință, astfel încât să te poți bucura de o temperatură constantă pe tot parcursul sezonului rece.

Centralele termice pe gaz

Favorita celor care își doresc confort fără prea multe complicații, centrala pe gaz reprezintă cel mai popular tip de încălzire centrală. Datorită dimensiunilor sale mici de 70cm x 40cm x 30cm, centrala termică pe gaz este potrivită oricărui tip de locuință.

În România, aproximativ 95% din cei care își încălzesc locuința printr-un sistem centralizat folosesc o centrală termică pe gaz.

Acest lucru se explică prin faptul că centralele pe gaz sunt, încă, printre cele mai ieftine soluții de încălzire centralizată.

Un alt avantaj al centralelor pe gaz il reprezinta diponibilitatea combustibilului. Gazul este unul dintre combustibilii fosili care se găsesc în cantitatile cele mai mari și deoarece corespunde celei mai ușoare părți ale hidrocarburilor, gazul este cel mai putin poluant.

Soluțiile de economisire a consumului de gaz sunt variate și una dintre cele mai eficiente este conectarea lor cu soluții inovative precum termostatele și robineții termostatici inteligenți.

Centralele termice pe lemne

Odată cu venirea pandemiei și a schimbărilor majore în stilul de viață pe care aceasta le-a adus cu sine, nevoia de spațiu a devenit tot mai importantă.  Astfel, interesul pentru mutarea la țară a crescut considerabil față de alți ani, tot mai mulți oameni alegând casa cu curte, pe malul apei, la deal sau la munte, în locul apartamentului și al vieții de oraș. 

Aceasta migratie de la oraș la sat a contribuit la modernizarea localităților din mediul rural. Astfel, satul românesc s-a modernizat, iar în prezent învață să îmbine armonios liniștea și aerul curat cu confortul unei vieți moderne.

În urma unui sondaj efectuat în 2019 s-a descoperit ca cele mai multe gospodării din mediul rural folosesc lemnul ca sursă de încălzire, fie că este vorba despre sobe sau centrale cu lemne.

Aceste centrale sunt soluția ideală de încălzire a locuinței acolo unde nu există posibilitatea racordării la sistemul de gaz. Printre beneficiile centralei cu lemne, cel mai notabil este faptul că acestea sunt sisteme ecologice, lemnul fiind o materie regenerabilă.  

Centralele cu lemne produc o cantitate mare de căldură, atât pentru spațiul de locuit cât și pentru apa curentă, dezavantajul fiind că nu poate fi oprită. Centrala pe lemne se oprește atunci când tot lemnul a fost epuizat, asta însemnând și că nu ai opțiunea să îți setezi temperatura dorită sau să programezi centrala să pornească pentru când ajungi acasă.   

Centralele electrice

De dimensiuni mici, ușor de montat, centralele electrice se potrivesc atât unei case, cât și unui apartament de bloc. Sunt considerate centrale termice ecologice, datorită faptului că nu emit carbon în atmosferă.

În același timp, reprezintă o alternativă viabilă pentru zonele rurale în care nu au ajuns încă rețelele de gaz. Este o opțiune potrivită pentru locuințele în care sunt copii și vârstnici, deoarece nu există posibilitatea izbucnirii flăcărilor, precum și pentru locuințele cu suprafețe mici.

Principalul dezavantaj al acestui tip de sistem de încălzire este reprezentat de încărcarea facturii de energie electrică.

Pentru un plus de eficiență, poți combina centrala electrică și termostatul inteligent Somfy, astfel încât să asiguri confortul termic al locuinței tale evitând risipa de energie și bani.

Încălzirea în pardoseală

Este o modalitate eficientă de încălzire a locuinței, care funcționează pe baza a două tipuri de sisteme, cel electric și cel bazat pe apă, ambele încălzind uniform încăperea de la podea către acoperiș.

Aceasta vine cu o serie de avantaje, precum lipsa mentenanței, mai mult spațiu (generat de lipsa radiatoarelor), compatibilitatea cu orice tip de pardoseală. Încălzirea în pardoseală, fiind uniformă, elimină colțurile reci dintr-o încăpere, acele zone din cameră în care nu ajunge suficientă căldură.  

Totodată, ajută la o mai bună calitate a vieții, fiind benefică pentru sănătate. Acest lucru se întâmplă pentru că stimulează circulația sanguină în cazul persoanelor hipotensive. 

Circulația sanguină periferică este stimulată de contactul cu suprafața caldă a podelei, evitându-se astfel scăderea tensiunii datorată temperaturii mai reci, sau răcirea extremităților.

Una dintre cele mai comune alergii este alergia la praf, care poate fi evitată prin faptul că, datorită încălzirii fără colțuri reci, praful nu este lăsat să se depună pe suprafețe, acesta fiind un alt beneficiu al încălzirii in pardoseala.

Printre dezavantaje se numără costul ridicat de instalare, generat de înlocuirea pardoselii, dar și costurile lunare, în cazul unei suprafețe mari.

Mijloacele de încălzire alternative

Centralele termice pe peleți

Dacă te-ai decis să te muți la țară, dar vrei ceva mai prietenos cu natura pentru casa ta decât tipica centrală pe lemne, alternativa ideală este centrala termică pe peleți. 

Aceasta reprezintă o opțiune potrivită în mod special pentru case, din cauza dimensiunilor mari (aproximativ 200 kg și 100 x 70 x 100 cm) și a faptului că, la fel ca centrala pe lemne,  are nevoie de o cameră tehnică.

Centralele funcționează pe bază de peleți, care sunt obținuți prin presarea deșeului lemnos rezultat în urma prelucrării. Peleții au o putere calorică mai mare decât cea a lemnului obișnuit, iar costurile de achizitie, transport și stocare sunt și ele reduse față de cele ale lemnului. Fiind o soluție de încălzire a locuinței ecologică, este eligibilă pentru programul de subvenții Casa Verde

Printre avantajele centralei pe peleți se mai numără autonomia ridicată, de până la o săptămână. Aceasta este posibilă datorită faptului că, pentru o funcționare optimă, centrala trebuie alimentată cu peleți cel mai frecvent la două zile. Alte avantaje sunt: emisiile de fun reduse și faptul ca cenușa rezultată în urma arderii peleților poate fi utilizată ca îngrășământ natural, datorită conținutului de minerale ridicat. De asemenea, costul peleților este unul redus comparativ cu cel al combustibililor fosili.

Printre dezavantajele centralelor termice pe peleți se numără spațiul tehnic mare de care acestea au nevoie, costul ridicat al achiziției, fiind de două ori mai mare decât al unei centrale pe lemne, și sensibilitatea ridicată a sistemului de alimentare cu peleți a centralei termice, care trebuie verificat și curățat constant, pentru a evita înfundarea. De asemenea, un alt dezavantaj este necesitatea unui coș de fum, care are nevoie de mentenanță și curățare constantă pentru a funcționa optim. 

Pompele de căldură

Pompele de căldură sunt dispozitive care adună energia din aer, apă sau sol și o transformă în căldură, pe care o distribuie ulterior în interiorul locuinței. Distribuția căldurii poate fi făcută atât prin legarea pompei de căldură la instalația de încălzire în pardoseală sau pereți, cât și prin ventiloconvectoare, calorifere, sau alte sisteme disponibile.

Un brand de pompe de căldură care începe să ia amploare în România este Hitachi, multinaționala japoneză cu o experiență îndelungată în soluții termice pentru locuințe.

Sistemul de automatizare a încălzirii de la Somfy este compatibil cu pompele de căldură Hitachi, ajutându-te să combini confortul cu eficiența, pentru o mai bună calitate a vieții. 

Câteva din avantajele pompelor de căldură: au o durată de viață de peste 25 de ani, sunt eligibile pentru programul guvernamental de subvenționare a caselor ecologice Casa Verde, au dimensiuni mici, putând fi instalate fără probleme în locuințele care nu dispun de mult spațiu și te ajută să economisești până la 60% din costul facturii la încălzire.

Panourile solare

Sunt o formă populară de încălzire a locuinței, care utilizează energia solară pentru producerea altor resurse. Materialul din care sunt confecționate absoarbe radiațiile solare, pe care le transformă ulterior în energie termică. Printre avantajele lor se numără instalarea rapidă și ușoară, durata îndelungată de viață, de peste 20 de ani, și reducerea poluării. 

Principalul dezavantaj al panourilor solare este costul inițial ridicat, care însă se amortizează în timp, prin reducerea costurilor facturii de energie electrică.

Panourile fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice transformă lumina și căldura solară în energie electrică. Aceasta este influențată în mod direct de temperatură, intensitatea radiației solare și de calitatea aerului, acești factori având impact asupra cantității de electricitate generată de panourile fotovoltaice. 

Acestea sunt de mai multe tipuri, cele mai populare fiind panourile fotovoltaice on-grid și off-grid

Sistemul fotovoltaic de tip on-grid este un tip de sistem ce se conectează direct la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Comparativ cu alte tipuri de sistem fotovoltaic, ajută mai mult la economisirea resurselor financiare și de mediu, având o eficiență energetică ridicată, dar sunt și mai ușor de instalat. 

Sistemele fotovoltaice off-grid, denumite și sisteme de sine stătătoare sau cu stocare, sunt recomandate în special pentru locuințele neconectate la rețeaua de energie sau amplasate în zonele izolate, datorită faptului că stochează energia produsă în baterii. 

Panourile fotovoltaice sunt o sursă de energie eco, folosind o resursă regenerabilă. Acest lucru este important de luat în calcul atunci când alegem sistemul de încălzire al locuinței noastre, pentru o calitate a vieții superioară pe termen lung. Un sistem de încălzire eficient și prietenos cu mediul implică reducerea poluării și a afecțiunilor asociate cu aceasta, precum și un viitor mai bun pentru generațiile viitoare. 

Cu toate acestea, dezavantaje ca dependența de vreme, precum și costul ridicat al soluțiilor de stocare a energiei produse, fac din panourile fotovoltaice o sursă de încălzire nu foarte populară în rândul publicului larg.

Ce este încălzirea inteligentă

Indiferent de vreme și de vremuri, cum să găsești cea mai bună metodă de încălzire a unei case a rămas o preocupare constantă. Odată cu avansul tehnologiei, însă, opțiunile s-au diversificat, la fel cum au făcut-o și criteriile luate în considerare pentru alegerea celei mai bune opțiuni de încălzire a locuinței.

Astfel, automatizarea sistemului de încălzire a devenit un subiect tot mai frecvent, prin prisma beneficiilor pe care le aduce. Sistemele de încălzire inteligente sunt create prin utilizarea dispozitivelor de generație nouă, cuplate la termostate, prize și robineți termostatici inteligenți, interconectați prin Bluetooth sau WiFi, astfel încât tu să ai întotdeauna la îndemână datele despre consumul de energie termică, precum și posibilitatea de a seta ambianța casei în funcție de nevoile tale, de oriunde te-ai afla. 

De asemenea, te ajută să creezi scenarii de încălzire adaptate fiecărei camere în parte, astfel încât toți membrii familiei să fie mulțumiți.

Dacă te-ai decis să începi procesul de automatizare al locuinței, Somfy este partenerul tău în găsirea celei mai potrivite modalități prin care să faci din casa ta o locuință confortabilă, încălzită inteligent, și atentă cu bugetul familiei.

Cum să automatizezi sistemul de încălzire al casei tale

Soluțiile de automatizare Somfy sunt compatibile cu o gamă largă de tipuri de sisteme de încălzire pentru a-ți oferi libertatea de alegere de care ai nevoie pentru a face din casa ta acasă.

Cel mai facil mod prin care poți automatiza sistemul de încălzire al casei tale este prin conectarea sa la o priză inteligentă și prin cuplarea cu un termostat smart.

Acestea te vor ajuta nu doar să asiguri o ambianță plăcută în casă, pe care o poți personaliza în funcție de nevoile, preferințele și programul tău, dar și să știi cum și cât consumă sistemul de încălzire al casei tale în timp real. 

De asemenea, poți folosi robineții termostatici inteligenți și unitatea de comandă TaHoma Switch, pentru a seta ambianța camerelor din casa ta în funcție de nevoile și preferințele familiei tale.

Beneficiile încălzirii inteligente

Automatizarea sistemului de încălzire al casei aduce cu sine multiple beneficii. Printre acestea se numără:

Sporirea gradului de confort

Prin intermediul sistemelor de încălzire inteligente, te asiguri că în locuința ta e întotdeauna o temperatură optimă, putând regla temperatura în funcție de nevoile tale.

Posibilitatea de personalizare a ambientului

Nu toți oamenii au aceeași toleranță la frig, dar acum poți împăca ambele tabere. Cu ajutorul robineților termostatici inteligenți și al aplicației TaHoma, poți controla ambientul fiecărei camere din doar câteva atingeri de ecran. 

Un grad ridicat de control și monitorizare

Una din cele mai comune griji, atunci când vine vorba despre sistemele de încălzire a locuinței, este legată de plecatul de acasă pe o perioadă îndelungată. 

Acum, prin automatizarea acestuia, grija dispare. Ai mereu control asupra sistemului tău de încălzire, de oriunde ai fi, în timp real. Îți trebuie doar o aplicație și conexiune la internet.

Pentru că încălzirea este atât de importantă pentru o bună calitate a vieții, să știi ce tip de sistem de încălzire este cel mai bun pentru casa ta reprezintă o investiție majoră atât în confortul familiei tale, cât și în reducerea stresului produs de cheltuielile la încălzire aduse de sezonul rece. 


Dacă și tu vrei să-ți automatizezi sistemul de încălzire al locuinței, întreabă consultanții Somfy. Suntem întotdeauna aici, pregătiți să te ajutăm să alegi ce ți se potrivește mai bine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu