Acces rapid

CUM SĂ VALORIFICI ORICE MODEL DE TERASĂ LIPITĂ DE CASĂ: CÂTEVA IDEI ȘI PRODUSE DE TOP

Vrei să transformi veranda într-o reală extensie a locuinței, pe cât de chic, pe atât de practică? Iată recomandările specialiștilor Somfy pentru amenajarea unei terase moderne lipite de casă!

O terasă acoperită și bine amenajată adaugă un plus de valoare oricărei locuințe, fie că este vorba despre o verandă spațioasă sau un balcon cochet de dimensiuni reduse. Un astfel de spațiu suplimentar face tranziția dintre exterior și interiorul locuinței și este ideal ca zonă de relaxare ori de socializare pentru cei ai casei și oaspeți, deopotrivă.

Din fericire, aceste modele de terase acoperite lipite de casă sunt relativ ușor de întreținut și de upgradat, dacă simți nevoia să faci o schimbare de stil. Un acoperiș durabil, un sistem de umbrire dotat cu senzori inteligenți și câteva piese de mobilier alese pe sprânceană sunt suficiente pentru a transforma orice tip de verandă într-una desprinsă parcă din revistele de arhitectură. 

Dacă și tu ai un astfel de proiect în desfășurare, citește mai departe pentru a afla care sunt cele mai populare idei și tendințe în materie de design, la ora actuală. Iar dacă vrei să te bucuri de o terasă automatizată la cele mai înalte standarde, experții Somfy te vor ajuta să duci lucrurile la nivelul următor.  

Principii de bază pentru amenajarea oricărei terase exterioare

Un aspect definitoriu pentru orice terasă este luminozitatea ei. Aceasta ar trebui să fie cât mai aerisită, să-ți permită să te miști în voie și să-ți ofere o perspectivă amplă și neobstrucționată asupra peisajului din fața ta. În același timp, un sistem de umbrire pentru terasă este esențial, dacă vrei să profiți din plin de spațiul disponibil, indiferent de vreme și de condițiile climatice. 

La fel ca și umbrarul, mobilierul ar trebui ales în funcție de dimensiunea, forma și poziționarea terasei tale. Optează pentru articole practice, eventual multifuncționale, precum un set de fotolii cu huse detașabile, din țesături tratate împotriva razelor UV, și o masă robustă. Sau, de ce nu, un hamac ori un leagăn încăpător și o variantă compactă de depozitare, pentru jucăriile celor mici și jocurile sportive, de echipă. În plus, câteva jardiniere asimetrice cu plante în culori vibrante, dispuse strategic, te vor ajuta să delimitezi și să însuflețești și mai mult acest spațiu.

Pentru un aspect unitar, ține cont că stilul terasei ar trebui să fie complementar designului casei, atât în ce privește materialele, cât și paleta coloristică aleasă. De exemplu, unei cabane din lemn amenajate în tonuri calde i s-ar potrivi o terasă construită din cherestea, decorată cu elemente rustice, în nuanțe similare. Totuși, și contrastele sunt binevenite și pot crea un efect spectaculos, câtă vreme sunt folosite cu măsură, mai degrabă ca accente decorative.


Strategii eficiente pentru amenajarea unor modele de terase acoperite, lipite de casă

Spre deosebire de un foișor sau o terasă deschisă, amplasată oriunde în perimetrul curții, o terasă lipită de casă este mai bine izolată și are pereți. Totuși, pentru a păstra conexiunea cu exteriorul, cel puțin o latură a verandei sau a balconului ar trebui să rămână deschisă sau să fie închisă cu opțiuni transparente, ajustabile și ușor de manevrat, peste zi și de la un sezon la altul. Montarea unor pereți glisanți ori a unor ferestre de mari dimensiuni - prevăzute cu jaluzele și storuri motorizate, pe măsură - ar fi doar câteva idei pentru astfel de terase moderne lipite de casă.

De asemenea, de obicei, verandele sunt prevăzute cu un acoperiș. Dar dacă în trecut acestea aveau un acoperiș fix, asemănător cu cel al locuinței, acum multe modele de terase moderne lipite de casă sunt protejate de pergole sau copertine retractabile. Astfel de acoperișuri inteligente și alte soluții motorizate pentru terasă și balcon găsești la partenerii Somfy România. Obținute printr-o tehnologie de ultimă generație și ușor de instalat, acestea sunt ideale pentru a obține spațiul de relaxare dorit, în timp record. 

În privința designului, totul depinde de scopul pe care vrei să-l aibă această încăpere suplimentară, extrem de versatilă. Vrei s-o folosești ca bucătărie de vară, ca zonă pentru grătare și luat masa, atunci când vremea este plăcută, ori preferi să ai mai mult loc pentru petreceri și cocktailuri savurate cu prietenii? Sau poate ți-ar plăcea s-o transformi într-o seră plină de vegetație luxuriantă sau s-o convertești într-un garaj pentru mașină sau biciclete? Abia după ce clarifici acest aspect, îți va fi mult mai ușor să iei decizii în materie de design și mobilier. 

Idei creative pentru terase mici. Cum să maximizezi spațiul din balcon

Dacă locuiești la bloc, iar balconul este singura „terasă” lipită de casă de care dispui, chiar și acest perimetru limitat poate deveni o oază de liniște. Totul e să dai dovadă de puțină creativitate la capitolul design, pentru că detaliile fac toată diferența. 

Plantele ornamentale suspendate adaugă parfum și culoare chiar și unui balcon gri, din beton. Acestea creează impresia unui spațiu mai generos și foarte bine îngrijit, fără să necesite o investiție majoră de efort și timp. De asemenea, dacă sunt poziționate spre exteriorul balconului și de jur împrejur, plantele agățătoare devin o perdea naturală, ce permite, totuși, trecerea luminii. Iar dacă vrei să duci lucrurile și mai departe, poți achiziționa un perete „viu” realizat din mușchi și licheni, care să te transpună în mijlocul naturii, într-o clipită.  

În rest, mizează pe un aranjament simplu, realizat din articole decorative de mici dimensiuni, cum ar fi o pereche de scaune cochete, de terasă, și o măsuță de cafea cu linii elegante. În privința iluminatului, alege aplice de perete, care răspândesc o lumină blândă și nu aglomerează podeaua. 

Iar dacă vrei să asculți muzică în surdină sau să urmărești un film pe înserat, optează pentru dispozitive smart, interconectate printr-o unitate de comandă centrală, precum TaHoma Switch® de la Somfy. Astfel, nu vei mai avea de-a face cu diverse cabluri inutile, ci vei putea să acționezi fiecare tip de aparatură prin comenzi vocale sau scenarii prestabilite chiar de tine.

Nu în ultimul rând, merită să investești într-un set de jaluzele, perdele sau draperii din materiale ultrarezistente, ideale pentru terasă. Acestea oferă un plus de intimitate și confort, respingând razele solare și căldura dogoritoare de la orele prânzului, din timpul verii. Totodată, ele acționează și ca un paravan împotriva insectelor și a prafului. Indiferent de stilul pe care-l preferi, oricare dintre aceste tipuri de perdele și draperii pot fi motorizate cu ușurință, în orice moment, și conectate la aceeași unitate de comandă marca Somfy.

Cele mai populare modele de terase acoperite, lipite de casă, în funcție de stilul adoptat

Confortul și stilul merg mână în mână când vine vorba despre designul unei terase exterioare. Iată ce stiluri practice au rezistat probei timpului, și merită să le iei în calcul pentru amenajarea propriei verande.

Stilul rustic sau tradițional

Modelele în stil tradițional sunt, cel mai adesea, prevăzute cu stâlpi și balustrade din lemn sau fier forjat, cu detalii atent lucrate. De aceea, sunt o opțiune bună pentru familiile cu copii mici și animale de companie. Puntea este și ea realizată din lemn masiv precum cel din fag, stejar, tec sau cedru, dar și din piatră. Nici nu e de mirare că aceste terase sunt la fel de durabile precum casele în stil vechi și cabanele pe care le însoțesc. Mobilierul este și el brut, adesea din lemn, iar țesăturile cu motive elaborate și încărcate sunt tipice pentru o verandă rustică sau tradițională. Nu există o limită în ceea ce privește decorațiunile, mai ales că acestea aduc o pată de culoare într-un peisaj care, în caz contrar, riscă să pară monocrom.

De obicei, o astfel de construcție rămâne parțial deschisă și este ideală pentru a-ți savura cafeaua în aerul proaspăt al dimineții. Totuși, unii proprietari aleg să instaleze sisteme ajustabile pentru izolarea și umbrirea spațiului, astfel încât să se bucure de el pe tot parcursul anului. 

Stilul modern și minimalist

Acest stil este, prin excelență, unul bazat pe confort, simplitate și funcționalitate. Prin urmare, elementele decorative și articolele de mobilier sunt puține și sunt caracterizate prin linii elegante și tonuri neutre, în principal. 

Materialele folosite pentru construcția unei terase moderne, lipită de casă, variază de la lemn, piatră și aluminiu până la materiale compozite și PVC. Esențial este ca acestea să fie rezistente în fața intemperiilor și ușor de întreținut, în timp. De aceea, multe extensii contemporane au un acoperis flexibil, diferit de cel al casei, cum ar fi o pergolă sau o copertină retractabilă. De asemenea, pereții din sticlă sau structurile vitrate sunt adesea utilizate pentru închiderea totală sau parțială și izolarea unei terase minimaliste. 

Stilul scandinav

Asemeni celui minimalist, acest model de terasă lipită de casă este aproape lipsit de elemente decorative. În schimb, se concentrează pe latura practică, astfel că fiecare obiect inclus pe terasă are un scop clar, iar excesul nu își are locul aici. Totuși, asta nu înseamnă că latura estetică are de suferit, ci frumusețea unei terase în stil scandinav vine din blândețea paletei cromatice și calitatea materialelor folosite.

Lemnul predomină, iar scândurile sunt prelucrate și șlefuite cu mare atenție, pentru a păstra granulația și frumusețea fiecărui tip de lemn utilizat. În rest, spațiul este unul aerisit și totodată intim, perfect a admira peisajul în clipele de relaxare de după program.

Stilul mediteranean

Terasele în stil mediteranean sunt, de asemenea, aerisite, însă impresionează prin culorile deschise și vibrante folosite. Albul și culoarea nisipului sunt de bază în acest caz, iar accentele de albastru, turcoaz sau diverse nuanțe pastelate întregesc look-ul. Aceeași cromatică se regăsește și la nivelul țesăturilor sau a tapițeriei scaunelor. Vasele din lut, plantele în verde viu și micile accesorii adaugă un plus de personalitate și transformă terasa și casa într-un adevărat cămin călduros.  

Dacă mobilierul este realizat cel mai adesea din lemn sau fier forjat, construcția terasei se poate face din piatră și alte materiale brute, într-o formă cât mai naturală. Liniile perfecte nu-și au locul aici, ci acest tip de extensie ar trebui să se integreze firesc în peisaj.

Stilul romantic

Acest model de terasă este ideal pentru cei care adoră să se joace cu texturile și nuanțele, pentru a obține un refugiu pe sufletul lor. Stilul romantic este bazat pe fluiditate, căldură și echilibru, așa că nu vei găsi prea multe imprimeuri geometrice și culori țipătoare într-un astfel de spațiu. 

În schimb, scaunele și canapelele supradimensionate și deosebit de confortabile - din ratan sau lemn cu un aspect învechit - sunt ideale pentru cei boemi. Pernele pufoase, fețele de masă și covoarele pentru exterior în culori pastelate sunt, de asemenea, binevenite. 

Cele mai populare modele de terase acoperite, lipite de casă, în funcție de materialele folosite 

Deoarece o astfel de terasă trebuie să se îmbine armonios atât cu stilul arhitectural al casei, cât și cu peisajul din jur, materialele din care este construită sunt deosebit de importante. În același, timp, bineînțeles, acestea ar trebui să răspundă nevoilor tale și să fie refractare și deosebit de rezistente, pentru a face față oricăror condiții.

Sticlă și alte materiale transparente

Pentru că scopul principal al unei terase de orice fel este să-ți ofere o perspectivă neîngrădită spre natura din jur, pereții și ferestrele din sticlă, termopan, policarbonat sau PVC sunt la mare căutare. Oricare dintre aceste materiale transparente izolează veranda atunci când îți dorești, fără să obtureze priveliștea. 

Apoi, când vremea o permite, poți să deschizi complet terasa și să te bucuri de aerul plăcut de afară. În plus, comparativ cu o structură rigidă - cum ar fi un perete din piatră sau cărămidă - ferestrele și pereții de acest fel vor fi ușor de înlocuit ori de câte ori vei simți nevoia să actualizezi designul terasei. 

Lemn

Deloc surprinzător, lemnul este preferatul multora, când vine vorba de construcția și amenajarea acestor modele de terase acoperite, lipite de casă. Pe lângă faptul că este deosebit de durabil, atunci când este tratat corespunzător,  lemnul de esență tare oferă o bună izolare acustică, dar și termică. Lucru deloc de neglijat dacă vrei să transformi terasa într-o încăpere suplimentară, de care toți membrii familiei să se bucure chiar și iarna. 

În plus, dacă sticla deschide calea spre natură, acest material natural se armonizează excelent cu mediul înconjurător. Așadar, terasele din lemn pot fi deschise sau închise aproape în întregime și completate cu ferestre mari, uși batante sau culisante, fără a face notă discordantă cu restul curții și al grădinii.

Cum se integrează tehnologia în aceste terase moderne lipite de casă. Soluții de motorizare și automatizare

În ultimul deceniu, acoperișurile electrice pentru terasă au câștigat teren în fața celor fixe și sunt varianta preferată a multor dezvoltatori și proprietari de case. Nici nu e de mirare, dat fiind că un astfel de sistem este ușor de instalat și, ulterior, de reglat, în orice moment. Când poți să alegi nivelul de umbrire pe care îl dorești de la distanță sau cu ajutorul unei telecomenzi, timpul petrecut pe terasă devine infinit mai plăcut, chiar și în toiul verii.

Copertine motorizate

O copertină electrică este cea mai inspirată alegere pentru terasele orientate spre nord sau est, care sunt mai ferite de razele solare. Cu ajutorul unui motor discret integrat în mecanism, aceasta poate fi extinsă și retractată ori de câte ori e nevoie. 

În plus, atunci când este conectată la senzori de temperatură, soare, ploaie sau vânt, copertina devine inteligentă. De exemplu, în caz de intemperii, aceasta se închide automat, pentru a evita deteriorarea bunurilor, ca mai apoi să se deschidă imediat după ce norii s-au risipit. 

În ce privește stilul și armonizarea cu designul terasei, nicio grijă! Copertinele sunt realizate în multiple culori și din diverse tipuri de materiale, precum policarbonat ori PVC, cu structuri din foi de fier galvanizat sau lemn prelucrat. Iar la Somfy vei găsi motoare și senzori potriviți pentru majoritatea copertinelor disponibile pe piață, așa că ai de unde alege!

Pergole automatizate

O pergolă este un sistem de acoperiș deschis format din lamele reglabile sau din pânză, care se ajustează periodic pentru a oferi umbră, fără a bloca lumina și căldura soarelui. Printre cele mai populare tipuri de pergolă sunt cele în stil italian sau spaniol, cu pânză, dar și cele bioclimatice, cu șipci din lemn, metal sau PVC, care oferă un grad sporit de protecție în orice condiții. Află cum să alegi pergola potrivită pentru tine dintre toate acestea, citind ghidul realizat de specialiștii Somfy.

Pe cât de eficientă, pe atât de elegantă, o pergolă automatizată delimitează spațiul terasei și evidențiază designul acesteia. În plus, aceasta poate fi automatizată și integrată complet într-un smart home, ca tu să poți controla sistemul de iluminat, de încălzire sau de entertainment oricând și de oriunde. 

Jaluzele și screenuri electrice pentru orice model de verandă lipit de casă

Dacă te gândești să închizi complet veranda, pentru a o converti într-o cameră de zi cu vedere panoramică, vei avea nevoie de jaluzele sau ecrane de protecție care să se închidă și deschidă la nevoie. Acestea izolează veranda pe tot parcursul anului, respingând arșița din timpul verii și captând lumina solară în timpul iernii. 

Pentru o izolare cât mai bună, alege o variantă care să acopere în totalitate spațiul expus, până la podea. Apoi, conectează sistemul de umbrire la senzori de temperatură și soare. Aceștia vor dicta gradul de înclinație și deschidere al jaluzelelor sau al screenului, ca tu să te bucuri de fiecare oră petrecut pe terasă.

Cauți și mai multe idei pentru terase lipite de casă? Apelează la consultanții Somfy!

Dacă vrei să afli și mai multe despre aceste tipuri de acoperiș și sisteme de umbrire ideale pentru o terasă acoperită, lipită de casă, cere o ofertă de la Somfy. Vom fi bucuroși să-ți oferim consultanță, astfel încât să alegi echipamentul cel mai potrivit pentru tine și căminul tău.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu