Acces rapid

7 SOLUȚII DE UMBRIRE PENTRU TERASE. CUM O ALEGI PE CEA MAI POTRIVITĂ PENTRU TERASA TA?

Te numeri printre norocoșii care au o terasă și ai vrea să te bucuri de ea pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai toride zile de vară? În acest caz, un sistem de umbrire devine indispensabil.

Pe lângă faptul că blochează parțial căldura și păstrează temperatura la un nivel confortabil, un umbrar de calitate filtrează și razele UV, ca tu și toți membrii familiei să fiți mai protejați, inclusiv prietenii patrupezi. Plantele, piesele de mobilier și decorațiunile vor fi și ele mai ferite de soarele puternic și capriciile vremii, așa că investiția va merita cu prisosință.

Bineînțeles, soluția pe care o alegi depinde de designul, arhitectura și poziționarea spațiului pe care vrei să-l valorifici, dar și de bugetul tău. De la marchize și copertine la pergole, jaluzele și obloane orizontale sau verticale, vei găsi o varietate de opțiuni fixe, ajustabile ori complet retractabile. Oricare dintre acestea te va ajuta să creezi o zonă specială pentru răgaz și relaxare care să se plieze pe nevoile tale, ba chiar să o adaptezi de la un sezon la altul.  

Fă-ți viața mai ușoară cu un sistem de umbrire automatizat

Desigur, confortul este doar o parte a ecuației când vine vorba de amenajarea unei terase. Dacă vrei să îmbini funcționalitatea unui sistem clasic de umbrire cu un plus de stil și siguranță, la partenerii Somfy România găsești o varietate de soluții pentru terase moderne. Unități de control, motoare speciale, senzori de soare și de vânt, dar și sisteme complete de securitate - toate pot fi instalate simultan sau integrate treptat de către experții Somfy, pe măsură ce îți transformi casa într-una inteligentă și eficientă energetic. 

Aceste echipamente pot fi controlate de la distanță, prin control vocal sau din aplicația dedicată de pe smartphone. Tot ce trebuie să faci este să lansezi o comandă directă sau să creezi scenarii prestabilite, ca să te bucuri de condiții optime de fiecare dată când vrei să admiri răsăritul, să citești o carte la umbră sau să găzduiești o petrecere. 

Ține cont de poziționare, ca să vezi ce sisteme de umbrire sunt ideale pentru terasa ta

Locația și tipul de climat joacă un rol important în alegerea celui mai eficient sistem de umbrire pentru orice terasă. De exemplu, dacă aceasta se află într-o zonă tropicală, un dispozitiv de umbrire fix, din materiale durabile, ar fi necesar pentru a ține piept soarelui arzător. În schimb, într-o zonă cu temperaturi moderate și anotimpuri distincte, un umbrar retractabil ar fi mai indicat sau poate unul din fibre lejere, care să maximizeze lumina naturală mai blândă de la începutul primăverii sau al toamnei. 

În mod similar, orientarea geografică a terasei va influența semnificativ gradul de expunere la soare al acesteia și varianta de protecție necesară, de la caz la caz.

Idei pentru terase orientate spre sud

Ferestrele, balcoanele și terasele cu deschidere spre sud sunt cele mai intens luminate, de-a lungul întregii zile. Sistemele fixe de umbrire, care acoperă întregul spațiu, de sus până jos, te ajută să controlezi nivelul de luminozitate de la un sezon la altul, ba chiar de la un moment al zilei la altul. În plus, acestea mențin o temperatură constantă la nivelul solului, ca tu să folosești aparatul de aer condiționat într-o mai mică măsură și să economisești energia electrică. Printre soluțiile care merită atenția ta se află obloanele batante, precum și pergolele cu lamele sau marchizele automatizate

Soluții de umbrire pentru terase orientate spre nord

Terasele orientate spre nord sunt cele mai puțin expuse razelor solare. În acest caz, vei avea nevoie mai degrabă de un dispozitiv de umbrire retractabil, realizat din materiale ușoare, care să permită totuși trecerea luminii. Jaluzelele orizontale în stil venețian sunt o opțiune bună, datorită unghiului de deschidere care poate fi reglat cu ușurință, pentru a răspândi o lumină caldă de jur împrejur. De asemenea, rulourile motorizate și pergolele cu pânză, în stil italian sau spaniol, ar fi pe cât de chic, pe atât de eficiente pentru acest tip de terasă. 

Sisteme de umbrire pentru terase orientate spre est

Aceste spații cu deschidere spre est sunt puternic luminate în cursul dimineții, odată cu răsăritul soarelui. Apoi, intră într-un con de umbră, în mod natural. Așadar, dacă vrei să-ți bei cafeaua pe terasă, la primele ore, fără ca intensitatea soarelui să te deranjeze sau să albească mobilierul de exterior, optează pentru o soluție flexibilă de umbrire. Un parasolar sau anumite tipuri de jaluzele verticale ar fi ideale, întrucât sunt ușor de îndepărtat oricând vrei să te bucuri de lumina naturală și nefiltrată din timpul zilei. 

Idei pentru terase orientate spre vest

Cei care au o terasă poziționată spre vest vor prinde cele mai spectaculoase apusuri chiar din confortul sezlongului lor. Totuși, o astfel de terasă va fi inundată de razele solare de la orele amiezii și până pe înserat, ceea ce ar putea deveni o sursă de disconfort în toiul verii. Plantele, în special, au de suferit din cauza expunerii directe și prelungite la soare. Ca să-ți protejezi munca depusă pentru amenajarea acestui spațiu, vei avea nevoie de un sistem de umbrire care să acopere întregul spațiu și să facă față asaltului luminii, dar să-ți ofere și o bună vizibilitate spre apus. O pergolă bioclimatică ori o copertină retractabilă, care să se închidă și deschidă prin simpla apăsare a unui buton, ar fi ideală, la fel și un set de screen-uri și rolete solare.

Controlează a dispozitivele de umbrire cu unitatea de comandă TaHoma® switch 

Cele mai eficiente sisteme de umbrire pentru fiecare tip de terasă

Dincolo de poziționare, arhitectura terasei va influența considerabil experiența și, prin urmare, nevoia utilizatorului. Fie că vorbim despre o terasă deschisă, una închisă sau de sticlă, fiecare dintre aceste modele oferă deja un schelet care se pretează la anumite sisteme de umbrire, în defavoarea altora.

Așadar, dacă vrei să creezi un aspect armonios, valorificând structura și designul spațiului disponibil, iată câteva tipuri de umbrar pe care merită să le iei în calcul.

1. Sisteme de umbrire potrivite pentru terasele deschise

Terasa deschisă este ideală pentru cei care adoră să-și petreacă timpul în aer liber, cât mai aproape de natură. O astfel de anexă, cu o arhitectură fluidă, oferă un sentiment de libertate neîngrădită și nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber. Însă, în sezoanele cu temperaturi extreme nu este cea mai practică soluție, întrucât nu te protejează de intemperii, arșiță sau insecte. Din fericire, anumite sisteme de umbrire bine alese pot remedia situația. 

Marchize și copertine motorizate și retractabile

Una dintre cele mai eficiente modalități de a mijloci calea dintre libertate și protecție ar fi să optezi pentru o marchiză sau o copertină electrică, retractabilă. Acest tip de acoperiș textil este prevăzut cu un motor discret și poate fi acționat cu cea mai mare ușurință, prin intermediul unei telecomenzi sau al unui smartphone. În plus, nu creează o delimitare clară între terasă și restul curții. Prin urmare, ai luxul de a-l folosi doar atunci când simți nevoia, pentru a te feri de soare sau de ploaie. În restul timpului, poți să-l dai la o parte și să lași lumina naturală să răzbată până în interiorul casei.

Copertinele și marchizele sunt disponibile într-o varietate de țesături, culori și modele, cu sau fără casetă. Astfel, acestea pot fi asortate cu ușurință la designul și decorațiunile alese pentru terasă. Iar dacă vrei să te asiguri că mobilierul va rezista în timp, ai oricând posibilitatea de a conecta umbrarul la senzori de temperatură, soare, ploaie sau vânt. Aceștia vor activa automat sistemul de umbrire, în caz de caniculă și intemperii, și îl vor deschide la valorile setate de tine.

Motoarele Somfy sunt potrivite pentru instalarea pe majoritatea copertinelor disponibile pe piață.

Pergole automatizate

O pergolă este un tip de acoperiș deschis creat din lamele înclinate, șipci de lemn sau metal ori din pânză. Datorită designului robust, acest sistem de umbrire transformă terasa într-o încăpere suplimentară, adiacentă casei, care poate fi folosită pe tot parcursul anului. Totuși, pergola permite trecerea și difuzarea unei lumini naturale și blânde, în timp ce oferă umbra atât de necesară în timpul verii. Așadar, nu-ți va răpi sentimentul de libertate și plăcerea de a sta în aer liber. 

Printre cele mai populare stiluri de pergolă se află cele în stil italian sau spaniol, cu pânză, dar și cele bioclimatice, cu lamele reglabile, care oferă un grad sporit de protecție în orice condiții. Fiecare dintre acestea poate fi automatizată și integrată complet într-un smart home, ca tu să poți controla sistemul de iluminat, boxele sau temperatura de pe terasă oricând și de oriunde.

Citește ghidul Somfy și află cum să alegi pergola potrivită.

2. Sisteme de umbrire potrivite pentru terasele inchise

O verandă este o parte integrantă din locuință, fiind prevăzută cu pereți și acoperiș, ca orice altă încăpere. Totuși, aceasta se distinge de restul casei prin ușile și ferestrele mari, care fac trecerea spre exterior. Pe cât de elegantă și modernă ar putea fi o astfel de terasă, pe atât de expusă va fi căldurii excesive și razelor UV de la orele prânzului, mai ales dacă este orientată spre sud. De aceea, un sistem de umbrire ajustabil, din țesături lejere și totodată opace, este absolut necesar. 

Jaluzele și ecrane de protecție prevăzute cu senzori

În acest caz, jaluzelele și screen-urile vor face toată diferența, în materie de confort, dar și în ce privește consumul de electricitate. Alege variante care acoperă în totalitate spațiul expus și ajung până la podea, pentru că acestea vor menține constantă temperatura din interior și de la nivelul solului, pentru cât mai mult timp. Prin urmare, nu va trebui să lași aparatul de aer condiționat sau centrala să funcționeze la capacitate maximă pe tot parcursul zilei. 

Senzorii de temperatură și soare sunt ușor de montat și excelenți pentru un astfel de sistem de umbrire pentru terasă. În funcție de condițiile meteorologice și preferințele setate de tine, aceștia vor regla gradul de înclinație al jaluzelelor sau vor deschide și închide automat ecranul de protecție ca tu să te bucuri neîntrerupt de priveliștea de afară, respectiv răcoarea din interior. De asemenea, ambele pot fi programate să se închidă automat atunci când aprinzi lumina, de exemplu, pentru un plus de intimitate.

3. Sisteme de umbrire potrivite pentru terasele din sticla

Un alt tip de verandă închisă, dar deosebit de luminoasă, este terasa realizată aproape în întregime din sticlă. O bijuterie arhitecturală, această structură este prevăzută de obicei cu panouri mari din sticlă, cu sau fără ramă, care creează impresia de spațiu nelimitat. Pe de altă parte, la capitolul dezavantaje, izolarea termică este dificil de realizat, dar nu imposibil. 

Jaluzele venețiene, rulouri și obloane batante

Oricare dintre aceste sisteme automatizate de umbrire pentru exterior este indicată pentru o terasă din sticlă. Pe măsură ce razele solare își schimbă unghiul de incidență pe parcursul zilei, aceste soluții fixe și totuși flexibile pot fi reglate pentru a capta exact cât trebuie din lumina naturală. Drept urmare, oferă și confort termic, însă vor trebui dublate de o aparatură specializată pentru răcire sau încălzire în perioadele cu temperaturi extreme.

Ca să te bucuri de ele pentru cât mai mult timp de acum încolo, optează pentru materiale cu rezistență sporită la orice condiții climatice, cum ar fi jaluzelele și rulourile din PVC ori obloanele din lemn, bambus sau iută. Pentru și mai multă siguranță, toate aceste variante de umbrire pot fi conectate la un sistem complet de securitate, cu senzori inteligenți, care să te avertizeze încă dinainte de orice tentativă de pătrundere prin efracție. 

Cum poți integra un sistem de umbrire pentru terasă într-un smart home

Majoritatea sistemelor de umbrire clasice pot fi motorizate și automatizate, pentru a se deschide și închide la comandă, cu ajutorul unei telecomenzi sau a aplicației instalate pe smartphone. Experții Somfy sunt în măsură să îți recomande cel mai potrivit model de motor pentru umbrarul pe care l-ai ales pentru terasa ta, precum și senzorii de soare și vânt care-ți vor face viața mai ușoară. Ne gasești la telefon (+4) 0374.490.355.

Ba mai mult, umbrarul poate fi legat de toate celelalte dispozitive dintr-o casă inteligentă printr-o unitate de comandă centrală, precum TaHoma Switch® de la Somfy. Astfel, întregul sistem de umbrire pentru terasă poate fi acționat automat, chiar și prin comenzi vocale, sau programat să se activeze singur pe baza preferințelor tale, a unor scenarii prestabilite din aplicație și a condițiilor de mediu. În caz de vreme rea, vei putea să verifici dacă echipamentul tău conectat este deschis sau închis, de oriunde te-ai afla.

Ești pregătit să-ți duci terasa la următorul nivel? Consultanții Somfy sunt aici să te ajute!

Dacă vrei să afli și mai multe despre aceste dispozitive inteligente și sisteme de umbrire create special pentru terasă, cere o ofertă de la Somfy. Vom fi bucuroși să-ți oferim consultanță, astfel încât să alegi echipamentul cel mai potrivit pentru tine și căminul tău.

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu