Acces rapid

DESIGN ECOLOGIC: ACȚIONĂM PENTRU UN VIITOR DURABIL

Acum, mai mult ca niciodată, lansarea produselor ecologice este o necesitate. De aceea, în 2015, Somfy și-a asumat o nouă provocare, cu accent pe promovarea produselor cu proiectare ecologică.

Prioritizarea optimizării ciclului de viață al produsului

În 2012, Somfy a decis să efectueze prima evaluare a emisiilor de carbon. Rezultatele au arătat că utilizarea produsului era principalul factor care contribuia la amprenta de carbon.

Într-adevăr, 93% dintre emisiile de carbon sunt influențate de producție și consum. Prioritatea Somfy numărul unu a  este de a lua în considerare mediul încă din faza de proiectare a produsului.

În acest scop, de câțiva ani, compania lucrează la optimizarea ciclului de viață al produsului, într-un efort de a reduce impactul asupra mediului. Una dintre principalele măsuri luate, încă din faza de proiectare a produsului, a fost promovarea designului cu o abordare ecologică.

Inițiativa are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului pe tot parcursul ciclului lor de viață: de la selecția materiilor prime până la sfârșitul vieții. Prin urmare, echipele Somfy implementează inițiative de design ecologic pentru a dezvolta produse care sunt atât mai eficiente din punct de vedere energetic, cât și cu emisii reduse de carbon. Cu scopul de a reduce impactul produselor asupra mediului, echipele Somfy lucrează deja la viitoarele criterii ACT FOR GREEN®, având în vedere că ACT FOR GREEN® este o etichetă obținută prin respectarea unei serii întregi de criterii. O atenție deosebită este acordată utilizării în producție a materialelor plastice reciclate. 

În acest sens, Somfy își concentrează deja eforturile pe designul ecologic, care face parte din angajamentele sale pentru dezvoltare durabilă, până în 2030. Abordarea companiei în ceea ce privește dezvoltarea durabilă este una pe termen lung, deoarece afectează direct proiectarea produselor și producția internă. 

Pentru conștientizare, Somfy și-a stabilit obiective ambițioase pentru 2030 și s-a angajat să îndeplinească aceste provocări de mediu. Având în vedere acest lucru, Somfy intenționează să își reducă emisiile de CO2 cu 50% și consumul anual de energie electrică a motoarelor cu 40%.

Care este conceptul din spatele produselor Somfy cu proiectare ecologică?

Conceptul a fost clar încă din 2012: marca Somfy trebuie să comercializeze și să vândă produse sustenabile, care să meargă cu un pas mai departe decât cerințele de reglementare și standardele referitoare la mediu.

În încercarea de a optimiza amprenta de carbon, echipele au revizuit ciclul de viață al produsului. Fiecare verigă a lanțului este vitală; fie că este vorba de materii prime, producție, transport, transformare, utilizare de zi cu zi sau reciclare a produselor scoase din uz. Acestea fiind spuse, potențialul unor astfel de legături poate fi maximizat ca răspuns la urgența climatică și provocările dezvoltării durabile. Din acest motiv, Somfy a dezvoltat noi soluții și tehnologii în ultimii ani.

În plus, în 2015, compania a pus bazele inițiativei ACT FOR GREEN®, acest lucru conducând la crearea propriei etichete Somfy, care evidențiază  produsele care respectă cerințele de proiectare ecologică, având în vedere absența unui standard global pentru etichetarea designului ecologic. Eticheta încorporează criterii specifice care trebuie îndeplinite de produse.

Fiecare produs etichetat care respectă cerințele de design ecologic trebuie să îndeplinească o serie de criterii care se vor schimba în timp. Ca urmare, echipele de cercetare și dezvoltare pot fie să creeze produse noi, fie să le optimizeze pe cele existente, urmând o structură.

​Ce este mai exact eticheta ACT FOR GREEN®?

Sunt aplicate criterii multiple pentru a proteja eticheta ACT FOR GREEN®. Produsele durabile complet etichetate trebuie să respecte toate aceste criterii:

  • consum de energie: consum redus pentru produsele aflate în stand-by, pentru a reduce emisiile de CO²;
  • ambalare: utilizarea materialelor reciclabile pentru ambalaje și pliante;
  • rmaterii prime: selectarea de materiale eco-responsabile care respectă protocolul de sănătate și cerințele de mediu;
  • componente electronice: utilizarea componentelor cu cel mai mic impact asupra mediului;
  • durabilitate: proiectarea produselor în așa fel încât să fie ușor de reparat, pentru o durată de viață mai lungă;
  • declarația de mediu PEPecopassport®: evaluarea ciclului de viață al produsului și transmiterea unei declarații de mediu complete și oficiale, în conformitate cu practica standardului internațional.

Somfy se concentrează ferm pe garantarea transparenței pentru toate produsele ecologice. Firma independentă de certificare, Bureau Veritas, are sarcina de a verifica declarația de mediu a produselor etichetate.

Compania depune toate eforturile pentru a implementa inițiative măsurabile și de impact care promovează dezvoltarea durabilă. Un exemplu sunt motorizările Somfy cu consumul de energie în standby redus la mai puțin de 0,5 Watt. Alt exemplu include manuale de instrucțiuni realizate din hârtie reciclată, ca să nu mai vorbim de ambalajele din carton reciclat. Desigur, există întotdeauna loc de îmbunătățire. Acesta este motivul pentru care echipele noastre depun toate eforturile să reducă impactul general al produsului asupra mediului.

Un exemplu concret din 2021 este că 61,5% dintre produsele vândute au fost certificate ACT FOR GREEN®. În ceea ce privește ambițiile, ștacheta pentru 2030 a fost ridicată mai sus, cu obiectivul ca 100% din produsele vândute să aibă această etichetă.

În acest spirit, echipele Somfy urmează un principiu călăuzitor specific: să proiecteze produse de înaltă calitate, ecologice și durabile, în conformitate cu restricțiile de sănătate și cerințele de mediu.

Ce produse Somfy sunt etichetate ACT FOR GREEN®?

În ultimii câțiva ani, lista a tot crescut și include astăzi motoare, senzori, telecomenzi și accesorii. În 2015, gama de motoare S&SO RS100 s-a alăturat listei de produse etichetate, odată cu adăugarea mai recentă a motorului Oximo io solar. Același lucru este valabil și pentru unitatea de control inteligentă TaHoma switch și pentru Connectivity kit.

Alegerea produselor cu eticheta ACT FOR GREEN® înseamnă reducerea impactului și a amprentei de carbon. Înseamnă, de asemenea, să vă susțineți bunăstarea. Reprezintă un compromis solid în combinarea tehnologiei de ultimă oră cu dezvoltarea durabilă. Acest lucru este cu atât mai relevant cu cât produsele Somfy contribuie la eficiența energetică a clădirii, reducând astfel amprenta de carbon a clienților și utilizatorilor.

Aceste produse verzi nu numai că generează economii de energie, dar reduc și emisiile de carbon. Acum te poți bucura de confortul casei tale în timp ce îți aduci propria contribuție pentru viitorul frumoasei noastre planete.

Aflați mai multe
Categorii

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu