Acces rapid

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ILUMINATUL INTELIGENT

Ghidul complet Somfy

ghid-iluminat

Iluminatul reprezintă încă din perioada lămpilor cu petrol și a lumânării unul dintre elementele cheie ale construcției și personalității unei case, fiind și unul dintre elementele cu cel mai mare impact asupra calității vieții. Odată cu pandemia și trecerea de la clădirile de birouri la munca de acasă, nevoia de un sistem de iluminat care să îmbine confortul și simplitatea cu eficiența a crescut. Somfy este gata să vină în întâmpinarea nevoilor și întrebărilor tale legate de iluminatul inteligent, atât prin consultanța oferită, cât și prin materialul de mai jos. 

Interesul mondial pentru iluminatul inteligent este în creștere, cu estimări ca până în 2026 industria Smart Lighting sa ajungă la 37 miliarde de USD. Dacă iluminatul inteligent era până recent disponibil doar pentru business-uri, acest lucru începe să se schimbe și tot mai mulți consumatori casnici încep să vadă beneficiile iluminatului inteligent. 

Astfel, oamenii au început să se îndrepte tot mai mult către soluțiile de iluminat inteligente, care au grijă și de mediul înconjurător, dar și de nevoile lor.

Ce este iluminatul inteligent

Iluminatul inteligent este definit ca un sistem ce funcționează pe bază de LED, senzori și comutatoare interconectate între ele (cu sau fără fir) și care permit dispozitivelor de iluminat din cadrul sistemului să comunice și să-și transfere reciproc date. Sistemele de iluminat inteligente pot fi coordonate și monitorizate inclusiv de la distanță, prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate.


Partea centrală a iluminatului inteligent o reprezintă becurile de tip ecologic, LED, componenta smart fiind legată de conectarea dispozitivelor de iluminat între ele prin IoT (Internet of Things), care permite atât monitorizarea lor, cât și personalizarea luminii din casă în funcție de stilul de viață și nevoi.

În plus, pentru mai mult confort, acestea pot fi conectate la rețeaua de WiFi a locuinței tale, unele dintre ele oferind și opțiuni precum posibilitatea de a fi programate, luminozitatea ajustabilă sau scheme de ambient personalizabile în funcție de starea de spirit și camera unde sunt amplasate.  

Una dintre cele mai populare soluții de iluminat inteligent disponibile în România o reprezintă gama Philips Hue. Disponibile în nuanțe calde și reci de alb, dar și cu lumină colorată, lămpile inteligente Philips Hue sunt de ajutor atât pentru personalizarea și controlul iluminatului din locuință, cât și din exteriorul ei, în cazul unei curți. 

Pot fi acționate prin intermediul TaHoma, sistem smart Somfy de coordonare a casei compatibil cu Siri, Alexa sau Google Home, oferindu-ți astfel o mai mare libertate de mișcare și un confort sporit.

Beneficiile iluminatului inteligent față de cel tradițional 

Dincolo de personalizarea luminozității din casă și a controlului de oriunde (știm toți deja cât de enervant e să te pui în pat doar ca să-ți aduci aminte că ai uitat un bec aprins), iluminatul inteligent aduce o gamă largă de beneficii, printre care amintim:

Este prietenos cu mediul

Becurile LED folosite în cadrul sistemelor de iluminat inteligent consumă cu 75% mai puțină energie electrică în comparație cu becurile clasice, și au o durată de viață mai ridicată cu 25% comparativ cu cele tradiționale. În plus, sistemele inteligente de iluminat reduc consumul de energie electrică prin folosirea senzorilor de mișcare și a temporizatoarelor, prevenind astfel risipa de energie electrică.

Chiar dacă par o tehnologie nouă, becurile de tip LED au fost descoperite în 1927, de atunci fiind într-un continuu proces de dezvoltate. Astfel, becurile de tip LED devin disponibile pentru uzul rezidențial încă din 2002, iar începând cu 2008 devin populare în școli, birouri și spitale.

Becurile de tip LED reprezintă alternativa de iluminat cea mai prietenoasă cu mediul din mai multe motive, printre care:

  • Emit puțin CO₂, emisia unui singur bec LED în decursul unui an fiind de 0.018 tone
  • Au o durată de viață mai mare decât a becurilor tradiționale. Un bec LED durează 50.000h, comparativ cu 1200h, cât este durata de viață a becurilor incandescente
  • Emană mai puțină căldură
  • Au un consum mai mic, un bec LED având un consum de 13-15 watti, comparativ cu cei 60 watti ai unui bec incandescent

Este accesibil

Iluminatul inteligent este cea mai simplă și eficientă metodă pentru a reduce costurile facturii la energia electrică, fără sacrificarea confortului. Becurile LED și sistemele de monitorizare a iluminatului te ajută nu doar să previi risipa de resurse, ci îți oferă și informații relevante despre felul în care folosești energia electrică. Iar aceste lucruri se traduc în economii la bugetul casei. De exemplu, chiar dacă un bec Philips Hue costă în medie 100 RON, el va economisi 75% din energia electrică pe care o consumă un bec obișnuit, returnându-și contravaloarea în aproximativ un an de zile.

Becurile Philips Hue sunt compatibile cu sistemele de automatizare, care se pot acționa și de la distanță, sporind siguranța casei tale.  Astfel, poți să-l setezi să se aprindă în fiecare zi în același interval orar când ești plecat pe termen lung, ținând oaspeții nedoriți la distanță.

Este prietenos cu sănătatea familiei tale

Lumina este, cum bine știm, una dintre cele mai importante resurse pentru calitatea vieții umane. Chiar dacă nu avem acces la ea tot timpul, sistemele de control inteligent al iluminatului contribuie, prin setările ce permit  automatizarea  și controlul expunerii la lumina albastră,  la îmbunătățirea stării de bine, a apetitului și a ciclurilor de somn.

Acest lucru se întâmplă prin posibilitatea de a seta ambientul astfel încât cantitatea de lumină albastră primită să fie cât mai aproape de cea naturală, ajutând la diminuarea problemelor cauzate de expunerea prelungită la aceasta. 

Pentru un plus de confort, poți automatiza deschiderea perdelelor și jaluzelelor, astfel încât lumina naturală să intre gradual în casă, ajutând nu doar la o trezire treptată, ci și la obținerea în mod natural a vitaminei D, atât de importantă pentru o viață sănătoasă. 

De altfel, este bine știut faptul că deficitul de vitamina D este asociat cu o susceptibilitate mai mare la stări de extenuare, scăderea sistemului imunitar, sau la favorizarea apariției afecțiunilor precum depresia. Cunoaștem cu toții efectele depresiei sezoniere, ce apare în sezonul rece, pe fondul lipsei de expunere la soare și, conform unor ipoteze, al vitaminei D. Iar toate aceste lucruri pot fi prevenite prin optimizarea iluminatului casei tale, pentru o calitate ridicată a vieții și un plus de confort. 

 În plus, poți modifica setările iluminatului pentru fiecare zonă din casă, astfel încât să obții o atmosferă relaxantă în living room în același timp în care se sting luminile în camera copiilor, sporind confortul tuturor în mod eficient.

Cum implementezi iluminatul inteligent la tine acasă

 

După ce am văzut care sunt avantajele unui sistem de iluminat inteligent față de sistemul tradițional, vom discuta despre cum îți transformi casa dintr-o casă obișnuită într-o casă cu personalitate, iluminată inteligent.

Pentru asta, trebuie să ai în vedere componentele unui sistem inteligent de iluminat. Acestea sunt:

  1. Becuri și dispozitive de iluminat inteligente
  2. Hub/bridge
  3. Prize inteligente
  4. Senzori de mișcare
  5. Întrerupatoare inteligente
  6. Dimmers ( regulatoare de lumină )

În plus, nu uita de găsirea electricienilor specializați în sisteme de iluminat inteligent pentru că, oricât de intuitiv pare, nu poți realiza trecerea de la iluminatul tradițional la cel inteligent de unul singur. 

Consilierii Somfy sunt aici să te ajute să descoperi cele mai bune soluții de automatizare pentru tine, iar pe lângă asta, ai la dispoziție o echipă de tehnicieni pregătiți să te ajute cu instalarea, astfel încât să nu îți îngreunezi munca. 

Becurile și dispozitivele de iluminat inteligente

Nu întotdeauna trebuie să automatizezi toată casa de la bun început. Poți începe prin automatizarea unei singure camere, folosindu-te de becurile inteligente și un dispozitiv de iluminat inteligent. Poți alege din multitudinea de lămpi, veioze și aplici disponibile pe piață, compatibile cu becurile inteligente Philips Hue, pentru a vedea dacă și ce ți se potrivește mai bine.

Hub-ul de conectare

Odată ce  decizi că e cazul să automatizezi iluminatul întregii locuințe, vei avea nevoie de un hub de conectare. Un hub de conectare este un dispozitiv ce ajută la stabilirea conexiunii între corpurile de iluminat și router. În cazul becurilor inteligente de la Philips, vorbim despre Hue Bridge. Acesta permite interconectarea mai multor dispozitive de iluminat prin Bluetooth sau WiFi, precum și monitorizarea și acționarea de la distanță a sistemului sau configurarea asistenților de tip Alexa, Siri sau Google Home. O opțiune pentru iluminatul casei tale o reprezintă Programatorul de scenarii TaHoma, unitate de control a sistemelor automatizate, compatibilă cu Google Assistant, Alexa, Siri, iOs sau Android.

Prizele inteligente

 

Următorul pas în procesul de automatizare a iluminatului casei tale îl reprezintă prizele inteligente. Cu prizele inteligente Somfy te asiguri că poți controla de la distanță iluminatul casei, seta ambientul sau poți simula prezența ta atunci când nu ești acasă. Poți stabili din setările prizei momentele și intervalele orare în care sistemul de iluminat să fie activ, chiar și în perioadele în care ești plecat. De asemenea, priza smart poate fi sincronizată cu senzorii de mișcare, pentru un plus de confort și eficiență. 

Senzorii de mișcare sunt acel element care te ajută să fii sigur că nici o lumină nu rămâne aprinsă fără motiv, fiind cea mai ușoară cale de a gestiona atât resursele tale și ale planetei, cât și gradul de confort al locuinței tale, activând, când intri în casă, sisteme interconectate cum ar fi cele de iluminat și termic.  În plus, aceștia separă între prezența ta și a animalelor de companie și detectează dacă nivelul luminii naturale este unul optim, pentru a regla luminile din casă în mod corespunzător.

Întrerupătoarele inteligente

 

Întrerupătoarele inteligente sunt dispozitive cu multiple beneficii pentru casa ta. Acestea te ajută să controlezi iluminatul de la distanță, prin aplicațiile mobile dedicate, să creezi diferite scenarii ambientale, care să facă activitățile precum cititul, uitatul la TV sau mesele cu prietenii mai plăcute, și permit crearea de scenarii programate pe baza orelor la care pleci și revii acasă, asigurându-ți astfel un plus de confort. 

În plus, regulatoarele de lumină pe care multe întrerupătoare inteligente de generație nouă le au încorporate permit o trezire blândă, crescând treptat luminozitatea dormitorului, astfel încât să simuleze răsăritul.

Dimmer-ele sau regulatoarele de lumină

Deși opționale, light dimmers sunt de ajutor în personalizarea atmosferei din casă, cu ajutorul lor putând seta ambianțe diferite în camere, pentru o personalizare accentuată. 

Care sunt costurile pentru un sistem de iluminat inteligent

În România, odată cu creșterea interesului pentru casele inteligente, prețurile pentru automatizarea locuinței au scăzut, transformând-o într-o alternativă demnă de luat în calcul. Astfel, un kit starter Philips Hue, format din smart LED și comutator, costă în jur de 1400 RON, devenind o soluție perfectă pentru perioada de testare. 

Dacă totuși decizi că automatizarea iluminatului din casă e cel mai bun lucru pentru nevoile tale, trebuie să știi că materialele, fără electricieni sau manoperă, se apropie, în medie de suma de 3000 RON. 

Tocmai de aceea consilierii Somfy sunt mereu la dispoziția ta, gata să îți răspundă la întrebările legate de costurile și beneficiile sistemului de iluminat inteligent, astfel încât tu să te asiguri că ai luat cea mai bună decizie.

Dacă te-ai hotărât să automatizezi iluminatul locuinței tale, asigură-te că te documentezi temeinic înainte, astfel încât să alegi opțiunile cele mai potrivite pentru casa ta. Alege să te bucuri de o casă personalizată și un plus de confort, fără risipă de resurse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu