Acces rapid

TIPURI DE PERDELE ȘI DRAPERII MODERNE: SFATURI PENTRU LIVING, DORMITOR SAU EXTERIOR

Dacă vrei să afli care sunt noile tendințe în materie de design interior și cu ce asortăm perdelele și draperiile pentru un efect wow, citește ghidul nostru de mai jos.

perdele-si-draperii

 

Cu cât petreci mai mult timp în interior, cu atât e mai important ca spațiul în care muncești și locuiești să fie amenajat pe placul tău și să-ți dea o stare de bine. Dacă simți nevoia să-ți upgradezi biroul sau locuința, dar nu ai timpul sau bugetul necesar pentru o transformare totală, acordă atenție detaliilor. Textilele pentru casă sunt cele mai ușor de înlocuit și fac cea mai mare diferență, așa că merită să investești în ultimele modele de draperii și perdele, care să modernizeze instant orice încăpere. 

Dacă vrei să afli care sunt noile tendințe în materie de design interior și cu ce asortăm perdelele și draperiile pentru un efect wow, citește ghidul nostru de mai jos. Vei găsi recomandări pentru toate gusturile, de la materiale lejere sau texturi sofisticate la tonuri neutre sau culori vibrante. În plus, vei descoperi și cât de simplu este să ai un sistem de umbrire inteligent în propria casă, dacă vrei să faci primul pas spre o casă smart.

Ce trebuie să știi înainte de a alege cele mai bune perdele și draperii

Ambele tipuri de țesături există de pe vremea Egiptului antic și sunt prezente în continuare în majoritatea locuințelor, inclusiv în cele ultramoderne, cu un design minimalist. De fapt, o casă fără perdele și draperii pare incompletă și are nevoie de căldura și intimitatea pe care o creează astfel de textile pentru a deveni un cămin. Din fericire, acestea sunt nu doar practice, ci și frumoase și extrem de versatile. 

Perdelele sunt potrivite pentru fiecare încăpere, inclusiv pentru baie și bucătărie. De obicei, ele sunt realizate din mătase, voal, dantelă sau alte fibre ușoare, care estompează razele solare, dar permit totuși trecerea luminii naturale. Fie că sunt dintr-o singură bucată sau o pereche de panouri de material, anumite modele de perdele brodate cu bun-gust dau un plus de eleganță, pe când opțiunile simple sunt sinonime cu naturalețea și prospețimea. 


În încăperi precum dormitorul și livingul, țesăturile semitransparente pot fi dublate de draperii opace, care oferă intimitate și umbră. Acestea se vând, de obicei, în perechi și sunt obținute din materiale mai grele și dense, cum ar fi catifeaua, stofa brocart sau bumbacul. În plus, cele mai multe dintre ele sunt căptușite, pentru a bloca lumina exterioară. De aceea, sunt văzute ca fiind mai formale decât perdelele și, uneori, chiar extravagante.

Varietatea de opțiuni poate fi copleșitoare. Însă iată câteva criterii de care să ții cont pentru a alege opțiunile potrivite pentru stilul casei și atmosfera pe care vrei s-o creezi: 

Cum calculezi lățimea și lungimea ideală pentru diferite modele de perdele și draperii pentru living, dormitor sau bucătărie

Ambele tipuri de țesături arată mai bine atunci când sunt aranjate astfel încât să se onduleze în pliuri, așa că e important să aibă câțiva centimetri suplimentari, pe laterală. Cea mai sigură cale este să măsori lățimea ferestrei sau a peretelui pe care vrei să-l acoperi și să adaugi între 30 și 60 de centimetri de ambele părți, ca perdeaua sau draperia să fie exact cât trebuie. Dacă geamul este prea îngust, plusează și mai mult la capitolul lățime, pentru a crea o iluzie optică și a echilibra proporțiile.

Lungimea perdelelor gata făcute variază, de la cele scurte pentru baie și bucătărie, la cele care ajung până la podea și sunt ideale pentru living, dormitor sau camera copilului, de exemplu. Totuși, dacă ai nevoie de o anumită dimensiune pe care nu o găsești în magazine sau online, cel mai simplu este să cumperi perdele la metru și să apelezi la un croitor, care să le ajusteze pentru tine. 

În schimb, majoritatea draperiilor sunt croite astfel încât să ajungă până la podea și chiar puțin mai lungi de atât. Lungimea completă ideală pentru locuința ta depinde de cât de sofisticat vrei să fie designul și de cât timp vrei să aloci curățeniei. Sigur, excesul de material care se revarsă și se adună pe parchet creează un efect dramatic, mai ales dacă e vorba de draperii cu modele laborioase. Însă, la ora actuală, designerii recomandă ca materialul să „sărute” doar podeaua, pentru un stil mai modern. 

Astfel, perdelele sau draperiile se mențin mai curate, pentru mai mult timp. Însă nu doar lungimea determină cât de ușor sau dificil este să întreții aceste textile pentru casă, ci și fibrele din care sunt realizate.

Cele mai bune materiale pentru perdele și draperii moderne, elegante sau vintage

Ca să obții look-ul dorit, materialul, greutatea lui și modul în care se așază sunt esențiale. O țesătură ușoară precum dantela, care să adie ușor în bătaia vântului, e ideală pentru o perdea delicată, dar nu și pentru o draperie. Pentru ca aceasta din urmă să fie plisată exact așa cum trebuie și să-și mențină liniile sobre și elegante, materialul trebuie să aibă o greutate medie, așa cum este stofa.

   Mătase

Mătasea este una dintre cele mai fine și elegante fibre naturale, care nu se demodează niciodată. De aceea, este o alegere cât se poate de potrivită pentru ultimele modele de perdele, fie ele cool sau romantice. Nu doar aspectul, ci și proprietățile sale sunt impresionante, întrucât mătasea respinge praful, murdăria sau mucegaiul, iar structura ei poroasă diminuează pătrunderea zgomotului și absoarbe lumina ultravioletă.

Perdelele de acest fel pot fi o investiție. Din fericire, materialul este unul durabil, câtă vreme este curățat chimic, pentru a-și păstra culoarea și forma.

   Dantelă

Perdelele albe din dantelă brodată au fost în vogă pe vremea bunicilor și sunt adesea asociate cu stilul rustic sau vintage. În ultimii ani, însă, dantela a revenit în forță, într-o varietate de nuanțe și modele moderne. Delicata țesătură adaugă personalitate atunci când e folosită ca element decorativ într-un spațiu minimalist, pentru un contrast interesant. Din același motiv, perdelele din dantelă se potrivesc de minune cu draperii groase, în culori complementare

În funcție de instrucțiunile producătorilor, ele pot fi spălate manual sau chiar la mașină, cu un ciclu delicat, fiind ușor de împrospătat oricând. 

   Catifea

Catifeaua este asociată cu stilul clasic și este un material opulent, care conferă personalitate și creează o atmosferă intimă și călduroasă în orice încăpere. Bineînțeles, acesta se folosește doar pentru draperiile din living și dormitor, nu și pentru perdele, întrucât acționează ca un termoizolator. Respinge razele solare, dar menține constantă temperatura din interior, fiind ideal atât vara, cât și iarna, când poate chiar să reducă factura la energie. Draperiile din catifea nu sunt genul de element decorativ care să treacă neobservat, ci sunt o declarație de stil și se potrivesc de minune cu piesele de mobilier vintage, valoroase și foarte bine întreținute.

Aceste draperii trebuie montate de profesioniști, dată fiind greutatea lor, care nu poate fi susținută de orice fel de șină și galerie pentru draperii. În plus, acestea ar trebui curățate doar  chimic, pentru a se menține ca noi o vreme îndelungată.   

   Brocart

Brocartul este un alt tip de material potrivit pentru draperii, care este întruchiparea luxului în materie de design interior. Dar acesta este, de fapt, o modalitate complexă de a țese diferite modele, nu o fibră anume. Adesea, draperiile din brocart sunt obținute dintr-un amestec de mătase cu lână sau alte materiale mai rigide, ba chiar cu fire de aur sau cel puțin aurite, care scot și mai mult în evidență frumusețea țesăturii. 

La fel ca draperiile de catifea, cele din brocart necesită o atenție specială. Cel mai bine este să le perii din când în când cu o perie deosebit de fină, pentru a îndepărta praful acumulat.

   

   Bumbac

Bumbacul e ușor de prelucrat și se pretează la o varietate de stiluri, fiind folosit atât pentru perdele, cât și pentru anumite modele de draperii moderne. Produsele finite din bumbac sau un amestec sintetic au un aspect fresh, pe placul tinerilor, și sunt printre cele mai accesibile opțiuni de acest fel de pe piață. 

În plus, sunt foarte ușor de curățat și menținut, motiv pentru care sunt ideale pentru familiile cu copii mici, fumători sau cei cu animale de companie. Acestea pot fi chiar spălate la mașină, câtă vreme nu sunt căptușite. 

Indiferent de materialul pentru care optezi, verifică recomandările de utilizare ale producătorului, ca să te asiguri că te vei bucura de achiziția ta pentru mult timp de-acum încolo.

Ce funcționalități au ultimele modele de draperii și perdele moderne

Câtă vreme știm cu ce asortăm perdelele și draperiile, în funcție de material și paletă coloristică, acestea completează și armonizează perfect orice decor. Însă, dincolo de aspect, perdelele și draperiile ne pot ușura existența, chiar mai mult decât am înclina să credem. 

Motorizarea transformă perdelele și draperiile în sisteme de umbrire electrice

Orice perdele gata făcute sau draperii pot fi motorizate și programate să se deschidă și să se închidă la comandă, în diferite unghiuri, în anumite momente ale zilei. Procesul e cât se poate de simplu și nu e nevoie decât de instalarea unui motor electric şi unei șine speciale care să permită acţionarea acestora prin intermediul unei telecomenzi. 

Dacă vrei să te bucuri de un sistem de umbrire inteligent în cel mai scurt timp, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist - cum sunt specialiștii Somfy, care pot să-ți ofere consultanță telefonic sau online. Un astfel de profesionist va alege echipamentul potrivit în funcție de preferințele tale și de bugetul tău, ținând cont și de modelele de draperii și perdele alese de tine.

Astfel, poți să valorifici din plin lumina naturală și chiar să reduci consumul de energie electrică. De exemplu, iarna ai putea programa deschiderea automată a draperiilor, încă de la prima oră a dimineții, pentru a lăsa razele solare să pătrundă în casă și să încălzească spațiul. Vara, în schimb, ai putea să comanzi, chiar și de la distanță, ca draperiile să se închidă la orele prânzului, pentru a menține o temperatură constantă în interior. 

Descoperă mai multe informații despre soluțiile de motorizare pentru perdele și draperii electrice.

Funcția blackout e indispensabilă pentru un somn odihnitor

Dacă vrei ca livingul și dormitorul să fie oaze de umbră și liniște, draperiile cu rol de blackout sunt esențiale. Acestea blochează integral lumina și estompează zgomotul și sunt cu atât mai importante dacă locuiești într-un bloc dintr-o zonă urbană, unde lumina solară nefiltrată și zgomotul necontenit devin problematice. 

Atât materialul, cât și lungimea acestuia contribuie la efectul de blackout. Optează pentru draperii moderne realizate dintr-un amestec de poliester, care să aibă o căptușeală groasă. Ai grijă ca acestea să fie montate cât mai aproape de tavan și să se reverse ușor pe podea, pentru a acționa ca un material izolator, care să creeze un mediu mai intim pentru tine și toți ai casei. 

Totuși, sub aceste draperii ar fi indicat să pui și un set de perdele semitransparente. Acestea îți vor permite să alternezi între umbra totală și o lumină naturală ușor estompată, care să aducă puțină căldură, și la propriu și la figurat, în acel spațiu.

Cum asortăm perdelele și draperiile cu restul decorului

În mod ideal, culoarea perdelelor ar trebui să fie în armonie cu restul decorului, de la vopseaua de pe pereți la nuanțele mobilierului. În schimb, draperiile pot ori să se asorteze cu restul paletei coloristice, ori să fie în contrast cu aceasta, pentru un look mai îndrăzneț și interesant. 

Totuși, e bine de știut că țesăturile în tonuri neutre rezistă mai bine în timp decât cele în culori vibrante, care se estompează și se decolorează prin expunerea prelungită la soare. Dacă vrei, totuși, să mizezi pe culoare, alege draperii și perdele moderne din materiale sintetice, precum mătasea artificială și amestecul de poliester cu bumbac.

Culori sau imprimeuri 

Dacă designul camerei este deja încărcat, optează pentru culori solide, fără imprimeuri, modele și mici accente decorative. În acest caz, ai grijă ca nuanța pe care o alegi să se regăsească și în alte articole din încăpere, cum ar fi covorul sau pernele de pe canapea, pentru ca aspectul final să fie unul coeziv. 

Modelele și imprimeurile inedite sunt chiar binevenite într-o încăpere aerisită, cu piese de mobilier în același ton, care riscă să fie prea unitară. Într-un astfel de spațiu neutru, un set de draperii turcoaz cu un imprimeu cât se poate de delicat, de exemplu, ar fi acel element surpriză, care ar adăuga stropul de culoare atât de necesar.

Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că nuanța pe care o alegi pentru perdele și draperii va influența și calitatea luminii din încăpere. Tonurile calde de galben, portocaliu sau roz vor crea o atmosferă călduroasă, pe când cele vișinii sau albăstrui vor reda o lumină rece și mai puțin primitoare. 

Așadar, e important să ne gândim dinainte cu ce asortăm perdelele și draperiile, astfel încât să arate bine și să ne dea o stare de bine, în același timp.

Cele mai potrivite modele de draperii și perdele, în funcție de încăpere

Dincolo de preferințele personale, scopul fiecărei camere ar trebui să fie un factor decisiv pentru tipurile de țesături și culorile pe care le alegi. Din fericire, la ora actuală există suficiente opțiuni de perdele și draperii online sau în magazine, încât să mulțumească pe oricine, de la fashionisti la cei cu spirit practic.  

   Dormitor

Mai mult decât în orice altă cameră, perdelele și draperiile din dormitor ar trebui să reflecte gusturile tale și să-ți ofere confort. Indiferent de ce „se poartă” și ce recomandă stiliștii, important e ca tu să fii mulțumit, iar alegerea făcută să te binedispună de fiecare dată când revii acasă și pășești în dormitor după o zi de muncă stresantă.

Pentru maximum de utilitate, un set de perdele de înaltă calitate, dublate de draperii blackout ar fi ideal. Însă materialele pretențioase sunt mai greu de curățat, așa că ai grijă să iei în calcul și acest aspect. Nu merită să alegi draperii de catifea, dacă întreținerea lor îți este peste mână, ca timp și buget. În acest caz, e mai bine să mergi pe alte materiale moderne, tot de calitate, dar mai ușor de împrospătat și menținut în timp. 

   Living

Când vine vorba de perdele și draperii pentru living, aspectul primează. Dacă vrei să alegi țesături care să fie adevărate declarații de stil, optează pentru culori clasice sau atrăgătoare cu un finish ușor satinat. Printre cele mai importante tendințe de anul acesta se află trend-ul ton pe ton, cu perdele în nuanțe mai deschise și draperii mai închise, dar din aceeași familie de culori, precum culoarea mentei, turcoazul sau diferite tonuri de roz pudrat. 

Alege atât perdele, cât și draperii lungi, care să fie agățate cât mai sus. Astfel, poți crea impresia unui tavan mai înalt și a unei camere și mai spațioase. Imprimeurile geometrice și modelele aproape imperceptibile adaugă adâncime și aduc un plus de sofisticare în acest spațiu.

   Bucătărie

În bucătărie, perdelele sunt suficiente pentru a oferi un anumit grad de intimitate și a estompa lumina prea puternică din timpul zilei. Perdelele scurte, din voal sau mătase, care acoperă doar cadrul ferestrei, arată bine și sunt cele mai practice opțiuni. Acestea nu rețin praful și se spală ușor, pentru a avea mereu un miros plăcut și proaspăt. 

Alege perdele moderne, fără prea multe broderii, dacă vrei să-i dai bucătăriei un aer curat, contemporan. În materie de culori, cele deschise și calde deschid, la rândul lor, spațiul și creează o punte de legătură între interior și exterior. Evită totuși, albul pur, care poate fi prea dur, mai ales dacă nu are mici inserții colorate, care să-l „îndulcească”. 

   Camera copiilor

La fel ca în dormitor, un set de perdele și draperii ar fi util pentru camera copiilor, ca ei să se bucure de lumina naturală din timpul zilei, dar să poată dormi liniștiți la prânz și pe timpul nopții. Aici, siguranța primează, mai ales dacă e vorba de copii mici, care abia învață să meargă și au tendința să tragă de draperii. Ai grijă să alegi materiale ușoare, dar durabile, atât pentru textile, cât și pentru galeria și inelele de susținere și apelează la un profesionist care să le fixeze conform standardelor. 

Dincolo de acest aspect, însă, pentru camera copiilor poți să selectezi cele mai colorate și amuzante perdele și draperii moderne, care să înveselească și mai mult acest spațiu. Optează pentru țesături hipoalergenice care se spală și usucă imediat, precum bumbacul organic, în caz că micuțul alege să decoreze țesăturile cu desene proprii.

   Soluții de umbrire pentru exterior

Principalul criteriu pe care trebuie să-l iei în calcul când vine vorba de perdele sau draperii pentru exterior este cât de bine se comportă acestea când sunt expuse direct la soare. 

Perdelele nu îți vor oferi prea multă protecție sau intimitate și se vor decolora rapid. Ultimele modele de draperii din materiale robuste, în schimb, rezistă mai bine în timp și îți oferă mai multă protecție. Alege unele de culoare deschisă, din poliester, care să fie accesibile și ușor de curățat, iar terasa va deveni propria ta oază de relaxare. 

Ce tipuri de perdele și draperii să alegi, în funcție de stilul casei

Bineînțeles, pentru ca designul casei să fie unul coerent, perdelele și draperiile trebuie să fie în ton cu restul pieselor decorative, dar și cu stilul arhitectural al casei. 

   Stilul modern

Dacă vrei să obții un stil casual, dar totuși pus la punct, optează pentru țesături ușoare, fără prea multă textură. Mizează pe perdele fără broderii încărcate și pe draperii moderne, într-o singură culoare sau cu dungi și diverse modele geometrice, care să infuzeze un aspect decorativ într-un spațiu oarecum simplu, dar nu simplist. 

   Stilul vintage

Țesăturile complexe și ornate, cum sunt cele de jacquard, se potrivesc de minune cu stilul vintage. În acest caz, detaliile sunt cheia, cu cât mai complexe și mai frumos lucrate, cu atât mai bine. Alege modele de perdele unicat și draperii opace în care să se regăsească una dintre culorile prezente deja în încăpere, poate într-un tablou deosebit sau o canapea luxoasă, pentru ca întregul design să fie atent orchestrat, la limita dintre echilibru și opulență.

   Stilul rustic

Spre deosebire de stilul vintage, cel rustic este mai puțin sofisticat și elaborat, dar are un farmec aparte, poate pentru că îl asociem adesea cu generația bunicilor și străbunicilor noștri. Pentru a-i da un twist contemporan, alege perdele din dantelă și draperii din stofă și pânză, cu modele mai subtile sau mai aglomerate, dar nu stridente. Cele mai bune piese rustice sunt cele ale căror detalii se lasă descoperite treptat, la o analiză mai atentă.

   Stilul minimalist

Perdelele și draperiile moderne pot să întregească un stil minimalist sau să-l strice. Rolul lor nu e să atragă atenția, ci dimpotrivă, să fie o pânză albă care să lase o altă piesă centrală - cum ar fi un corp de iluminat sau un parchet din lemn masiv - să iasă în evidență. Acestea au culori neutre și linii simple, clasice, care nu se demodează niciodată și, deci, nu trebuie înlocuite după cum se schimbă trendurile. 

Cum poți integra perdelele și draperiile motorizate într-o casă inteligentă

Indiferent de stilul în care alegi să-ți decorezi locuința, aceasta poate fi transformată într-un smart home prin doar câteva elemente. Dacă vrei să te bucuri de toate posibilitățile oferite de tehnologie, motorizarea perdelelor și draperiilor pentru a le deschide și închide la comandă e doar primul pas.

Dacă alegi să mergi mai departe și să le integrezi într-un sistem interconectat, acestea vor putea fi acționate automat, oricând și oricum. Însă nu doar prin comenzi directe, ci și prin setări inteligente, care să-ți înțeleagă preferințele și obiceiurile zilnice, dar să ia în calcul și condițiile de mediu, precum intensitatea luminii și nivelul temperaturii. De exemplu, un astfel de program poate să decidă singur închiderea draperiilor și a perdelelor de fiecare dată când temperatura din timpul verii atinge un anumit prag de disconfort pentru tine. 

Poți să faci acest lucru conectând sistemul motorizat de umbrire la o unitate de comandă centrală, cum este unitatea de comandă TaHoma® de la Somfy. Apoi, vei putea să controlezi sistemul cu cea mai mare ușurință, chiar și de la distanță, dintr-o aplicaţie de mobil dedicată sau printr-o comandă vocală. De exemplu, TaHoma® este compatibilă cu asistenții vocali Google Assistant și Amazon Alexa.

 

Te ajutăm să descoperi produsele potrivite pentru proiectul casei tale inteligente

Pentru a afla mai multe despre un astfel de sistem smart home, cere o ofertă de la Somfy și vom fi bucuroși să-ți oferim consultanță, astfel încât să alegi echipamentul cel mai potrivit pentru căminul tău.

 

 

 

 

 

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu