Economii de energie prin gestionarea aportului de căldură

Umbrirea solară dinamică este foarte importantă pentru o fațadă de înaltă performanță!

Ferestrele de pe o fațadă pot fi punctul de transfer de energie în ambele sensuri. 

O cale de soluționare a acestei situații este aplicarea sistemelor de umbrire solară dinamică în tandem cu alegerea corectă a tipului de geam, combinate cu un sistem de încălzire, de răcire și de iluminat, toate controlate automat în baza prezenței umane.

Strategiile noastre de control dinamic al sistemelor de umbrire, cu impact asupra necesarului de răcire și încălzire, au rolul de a reduce consumul de energie necesar bunei funcționări a unei clădiri, asigurând o atmosferă plăcută pentru ocupanții acesteia.

Pe scurt: sistemele automatizare de umbrire dinamică ajută la răcire și încălzire atunci când este necesar (citește mai multe despre izolarea dinamică mai jos):

  • Pentru asigurarea confortului și eficienței energetice în timpul anotimpului rece, este nevoie de o strategie de încălzire: captarea aportului de căldură solară, înmagazinarea acestuia în masa termică, păstrarea căldurii prin izolație și transferarea ei în clădire, acolo unde este necesar.
  • Pentru asigurarea confortului și eficienței energetice în timpul anotimpului cald este nevoie de o strategie de răcire care nu permite acumularea nedorită de căldură solară și reduce la minimum nevoia de răcire artificială.

Principiile Dynamic Insulation™

Dynamic Insulation™ operează plasând dispozitivele de umbrire pe fațadă conform nevoilor din orice moment dat, zi sau anotimp, în vederea gestionării schimbului termic între exteriorul și interiorul clădirii.


Principiul izolației dinamice în anotimpul cald (în timpul zilei) și în anotimpul rece (în timpul nopții).​

Conform nevoilor din orice moment dat, zi sau anotimp...

Dynamic Insulation™ creează valori g foarte utile și flexibile (coeficientul SHGC), precum și valori U, prin plasarea dispozitivelor de umbrire pe fațadă conform nevoilor din orice moment dat, zi sau anotimp. Aceasta conduce la o mai bună gestionare a schimbului termic între exteriorul și interiorul clădirii. Rezultatul acesta poate fi obținut numai folosind un sistem de automatizare bine programat.

Coeficientul global de transferare a căldurii (valoarea U) măsoară rata de transfer al căldurii prin zona ferestrei. Cu cât valoarea U este mai scăzută, cu atât izolarea este mai bună. Pentru a măsura performanța Dynamic Insulation™, valorile U pentru dispozitivele de geamuri și de umbrire trebuie combinate: geamurile simple împreună cu un dispozitiv de umbrire conferă în realitate o valoare U mai mare decât geamurile dublu-termoizolante. Un exemplu:

  1. Geam simplu: U=5,9
  2. Geam dublu vitraj: U=2,7
  3. Geam triplu vitraj: U=1,8
  4. Geam dublu vitraj cu jaluzele tip rulou: U<1,8

Impactul asupra economiilor de energie

Umbrirea solară dinamică influențează diverși factori, reducând, astfel, consumul de energie al clădirii de-a lungul întregii durate de viață a acesteia.


Principalii parametrii care, luați împreună, contribuie în mod semnificativ în cadrul planificării și conceperii pentru optimizarea unei soluții pentru o clădire sunt: 

  • g: procentajul de energie care intră în încăpere numai pe la ferestre (la fel ca și coeficientul de aport de energie solară - SHGC)
  • gtot: procentajul de energie care intră în încăpere pe la ferestre și prin umbrire
  • U: măsurarea capacității de izolare a umbririi și a geamului 
  • Lt: coeficientul de transmisie a luminii (LT)
Reducerea consumului de energie al clădirii, de-a lungul întregii durate de viață a acesteia:
  • Permite ajustarea corectă a echipamentului de HVAC instalat
  • Îmbunătățește valorile U prin reducerea pierderilor de căldură 
  • Reduce în mod semnificativ aportul de căldură
  • Maximizează folosirea luminii naturale
  • Reduce necesarul/folosirea iluminatului artificial

Coeficientul de aport de căldură solară

Graficul de mai sus arată o selecție de specificații ale sticlei, echipate cu un strat de transparență, cu două straturi și cu diverse straturi, care arată valorile g și LT pentru fiecare tip de sticlă.

Folosind geam transparent împreună cu umbrirea solară dinamică, se poate „închide sau deschide” fluxul de energie prin ferestre în baza cerințelor, în orice moment al zilei, săptămânii, lunii sau anotimpului.

Gestionează aportul de căldură în timpul verii și pierderile de căldură în timpul iernii. În plus, va fi o soluție care poate gestiona reflexia. Aceasta este ideea din spatele „valorii g dinamice”.

Valoarea flexibilității

Coeficientul de aport de lumină (valoarea g sau SHGC) măsoară gradul de transmisie a energiei solare prin ferestre. Valoarea gtot este combinația între valoarea g pentru un geam și umbrirea solară.

Gtot (sau gsystem), necesar în majoritatea clădirilor la ora actuală, trebuie să aibă valori scăzute de ordinul a 0,10-0,15.

Folosind un geam clar, chiar și cu conținut scăzut de fier, în combinație cu umbrirea solară dinamică, vei avea flexibilitatea de a schimba gtot pentru a răspunde nevoilor actuale, păstrând, în același timp, cea mai ridicată valoare LT posibilă (transmisia luminii).

În mod ideal, valoarea ar trebui să fie la pragul de jos în timpul verii pentru a reduce aportul de căldură și la pragul de sus în timpul iernii pentru a profita de o sursă naturală de căldură.

Acest lucru este posibil combinând dispozitivele de umbrire cu un geam corespunzător nevoilor pentru a reduce la minimum necesitatea de încălzire și de răcire. Aceste avantaje stau la baza conceptului Dynamic Insulation™.

Contactează-ne pentru a afla mai multe detalii despre avantajele umbririi solare dinamice!