Acces rapid

Programul “Casa Eficientă Energetic”

Proprietarii de case din România vor putea accesa o subvenţie de până la 15.000 de euro din partea statului, prin care pot efectua lucrări destinate creșterii eficienței energetice a imobilelor.

 

O casă eficientă energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. Iar eficientizarea consumului de energie implică atât aspecte legate de tipul de construcție și materialele alese, cât și integrarea elementelor de umbrire solară automatizate.

Modalitatea de gestionare a luminii naturale are impact asupra consumului de energie în clădiri. 

Prin controlul gradului de lumină naturală care pătrunde în clădire şi gestionarea aportului de energie solară atunci când echipamentele de umbrire sunt controlate în mod automat, acestea contribuie la reducerea cu până la 54%* a costurilor de energie pentru iluminat, atunci cand sunt folosite în tandem cu sisteme eficiente de iluminat, și la reducerea cu până la 30%** a costurilor de energie electrică pentru răcire.
Vara, prin  reducerea aportului de căldură care intră prin spațiile vitrate, reducem nevoia de climatizare, iar iarna, in special pe parcursul noptii, cu sistemele de umbrire de pe exterior se creează incă un strat de aer care reduce pierderea de caldură din apartament către exterior.

*Somfy-Philips study on energy efficiency of office buildings.
**Physibel & ES-SO, Energy saving and CO2 reduction potential from solar shading systems and shutters solar shading systems and shutters ‘in the EU-25’.

CUI SE ADRESEAZĂ PROGRAMUL CASA EFICIENTĂ ENERGETIC

Programul Casa Eficientă Energetic se aplică persoanelor fizice, proprietari de case deja construite.

Bugetul alocat de către stat este de 100 de milioane de euro şi poate acoperi necesarul pentru aproximativ 9.000 de proprietari de case. Statul va deconta pânǎ la 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din totalul costurilor.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: ″În momentul de faţă gândiţi-vă că în România avem case care din păcate pierd cel puţin 30% din energia pe care o au în interior prin pereţi, 25% din energie o pot pierde prin acoperişuri şi 25% prin ferestre. Deci fiecare nu face altceva decât luna de lună să aruncă banii de geam sau să îi piardă prin tavan”.

CHELTUIELI ELIGIBILE

Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt prezentate integral în acest REFERAT.

Vă aducem în atenţie două puncte care vor contribui la eficientizarea caselor prin adăugarea sistemelor de umbrire motorizate:

“a) cheltuielile cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii privind: 
    - înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, cu tâmplărie termoizolantă;
e) cheltuielile aferente implementării de elemente de tâmplărie cu vitraj cu control solar sau sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele etc.) cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă."

Mai multe detalii despre contribuția sistemelor de umbrire solară la performanța fațadelelor sunt disponibile ȋn acest document

CE TIPURI DE ECHIPAMENTE MOTORIZATE SOMFY PUTEŢI ALEGE 

STAREA ACTUALĂ A PROGRAMULUI CASA EFICIENTĂ ENERGETIC

Programul “Casa eficientă energetic” a fost lansat în data de 15 septembrie 2020. Puteti consulta aici formularul de inscriere în program, precum şi lista cererilor de înscriere

Pentru suport în identificarea celei mai bune soluţii Somfy pentru proiectul casei dvs, ne puteţi contacta AICI.

 

Aflați mai multe
Categorii
Tag-uri

Vă rugăm să acceptați cookie-urile pentru a lăsa un comentariu